Μητροπολίτες Κύπρου κατά Πατριαρχείου και αρχιεπίσκοπου λόγω Ουκρανίας (δηλαδή Ρωσίας)

Πύρινη κόλαση στην Κύπρο –Εκκενώθηκαν χωριά, βοήθεια από Ελλάδα και Ισραήλ, slpress

Οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Κύκκου Νικηφόρος, Ταμασού Ησαϊας και Αμαθούντος Νικόλαος με κοινή ανακοίνωση τους υποστηρίζουν ότι η μνημόνευση του Μητροπολίτη Κίεβου Επιφανίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του συνοδικού, συλλογικού και δημοκρατικού πολιτεύματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου».

Οι τέσσερις μητροπολίτες  αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε στην ιερά Σύνοδο και δεν ελήφθη απόφαση και επισημαίνουν ότι μόνο η Εκκλησία της Ελλάδας και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας έχουν αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας

«Ο υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ανακηρυχθείς ως ‘Προκαθήμενος’ της Εκκλησίας της Ουκρανίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση «ουδόλως τυγχάνει κανονικά χειροτονημένος και τούτο, γιατί προέρχεται από σχισματικές ομάδες της Ουκρανικής Εκκλησίας».

Οι Μητροπολίτες θεωρούν πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έπρεπε να αποταθεί στον Μητροπολίτη Ονούφριο του Πατριαρχείου Μόσχας και να πάρει τη γνώμη του Πατριαρχείου Μόσχας για να αναγνωρίσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Θεωρούν την ενέργεια του Οικουμενικού Πατριάρχη «αυθαίρετη, αντικανονική, και αντιεκκλησιαστική, υπό την έννοια ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ανήκει στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας». Μάλιστα οι Κύπριοι ιεράρχες επικροτούν την απόφαση της Μόσχας να διακόψει τις σχέσεις με το Φανάρι, την Αθήνα και την Αλεξάνδρεια.

Οι τέσσερις καλούν τον Αρχιεπίσκοπο να ανακαλέσει την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας και ζητούν από τους άλλους Επισκόπους να απαιτήσουν από κοινού έκτακτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου για να εξεταστεί η κατάσταση.

Οι τέσσερις Μητροπολίτες προσθέτουν ότι ήταν άκαιρη η απόφαση του Αρχιεπισκόπου και λόγω των εξελίξεων στα εθνικά θέματα με την τουρκική επιθετικότητα να προκαλεί τον ελληνισμό, ο οποίος χρειάζεται συμμάχους σε όλες τις σφαίρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι