Μίτσκοσκι: Ελλάδα και Βουλγαρία να συνηθίσουν σε πολιτικούς που δεν λυγίζουν

Μίτσκοσκι: Ελλάδα και Βουλγαρία να συνηθίσουν σε πολιτικούς που δεν λυγίζουν

Σε αυτοκριτική καλεί Μητσοτάκη και Ράντεφ ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Χριστιάν Μίτσκοσκι, που θεωρεί ότι Ελλάδα και Βουλγαρία πρέπει να αντιληφθούν ότι πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και η σημερινή κυβέρνηση της χώρας του δεν υποχωρεί σε πιέσεις.  Όπως είπε σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Γευγελή, θεωρεί ταπεινωτικά και υβριστικά τα σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Βουλγαρίας για το θέμα της ονομασίας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στερείται γνώσης του διεθνούς και συνταγματικού δικαίου και δεν σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες, ο Χριστιάν Μίτσκοσκι είπε:

«Έχω συνηθίσει στην ταπείνωση και τις προσβολές, κι όμως πάντα τα κατάφερνα με κάποιο τρόπο. Θα δούμε πώς θα πάει τώρα. Λυπάμαι που δεν βλέπουν οι γείτονες την μεγάλη αλλαγή στην χώρα μας, στη νέα κυβέρνηση της “Μακεδονίας”. Πέρασαν πια οι εποχές των οσφυοκαμπτών, των πολιτικών που ταπεινώνονται με τη θέλησή τους, των πολιτικών που είναι έτοιμοι να υπογράψουν τα πάντα, αλλά όχι για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών της “Μακεδονίας”. Πρέπει να συνηθίσουν τους πολιτικούς που είναι τώρα εδώ, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών, να εργαστούν για το καλό της πατρίδας, για το μέλλον και που είναι έτοιμοι να οικοδομήσουν σχέσεις καλής γειτονίας με όλους».

Εν συνεχεία προσέθεσε: «Το μήνυμά μου και στους δύο, αν και είναι πιο έμπειροι από εμένα, καθώς είναι πολύ καιρό στις θέσεις τους, ο ένας είναι ο πρόεδρος της χώρας, ο άλλος ο πρωθυπουργός, το μήνυμα είναι ότι ναι μεν είμαστε ένα ειρηνικό, μικρό έθνος, ένα από τα μικρότερα στα Βαλκάνια, και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους πάντες, αλλά βλέπουμε τη συνεργασία ως αμφίδρομη. Δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Στις 8 Μαΐου τελείωσαν οι εποχές που έβλεπαν τη συνεργασία με τους πολιτικούς της “Μακεδονίας” ως μονόδρομο».

Επίσης είπε: «Θέλω, ως βαλκανικά κράτη, να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα άλλων τύπων κρατών, όπως της Βαλτικής, της Σκανδιναβίας, ας χτίσουμε μια πολιτική καλής γειτονίας. Με απαξίωση και ύβρεις δεν πρέπει να γίνει αυτό το πράγμα. Νόμιζα ότι αφήσαμε τέτοιες συμπεριφορές στο Μεσαίωνα, σκέφτηκα ότι τώρα, στον 21ο αιώνα, θα έπρεπε να μιλήσουμε για το πώς θα αναπτύξουμε από κοινού την οικονομία, την εκπαίδευση, τον τουρισμό. Είμαι έτοιμος να μιλήσω γι’ αυτά τα θέματα και νομίζω ότι οι συνομιλητές μου από την άλλη πλευρά θα πρέπει να επανεξετάσουν τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, δεν είμαι αυτός που πρέπει να τους συμβουλέψει τι να κάνουν» κατέληξε ο πρωθυπουργός των σλαβομακεδόνων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι