Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για την παραβατικότητα των νέων

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για την παραβατικότητα των νέων
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει καθώς προεδρεύει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

«Να υπάρξει αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις πλευρές και είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Πάντα θα αγωνιζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή που είναι προϋπόθεση σταθερότητας. Καλούμε τα μέρη σε αποκλιμάκωση για να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο που θα είναι ευρείας κλίμακας πόλεμος. Έχουμε εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων που βρίσκονται στον Λίβανο», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Για παραβατικότητα νέων

Παράλληλα, αναφερόμενος στους νέους και στην έξαρση που παρατηρείται στην παραβατικότητα από ανήλικους ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πιστεύω ότι συνολικά στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά και οι στοχευμένες αλλαγές προς την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση οπλοκατοχής των νέων και την προφυλάκιση όσων υποπίπτουν στην ίδια αξιόποινη πράξη».

Για οικονομία – μεσοπρόθεσμο

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα οικονομίας λέγοντας ότι: «στο μεσοπρόθεσμο, καταγράφεται μια πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά που αποτύπωσα και εγώ στις επαφές με επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Περιλαμβάνει μείωση χρέους που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για δαπάνες υπέρ του πολίτη».

«Η Ελλάδα δεν ανήκει σε εκείνες τις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της χώρας και των πολιτών για να αφήσουμε πίσω μας τις εποχές των δημοσιονομικών εκτροπών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα διόδια

«Τα διόδια στην Αττική Οδό μειώνονται στα 2,5 ευρώ. Θα απαλλάσσονται και οχήματα που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία. Ο νέος παραχωρησιούχος αναλαμβάνει την πλήρη λειτουργία και συντήρηση ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες. Επαναλαμβάνω, επίσης, ότι αποτέλεσμα της αναδιαπραγμάτευσης για την χρηματοδότηση στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου μειώνεται κατά 3 ευρώ το κόστος των διοδίων στο τμήμα Μαλιακός-Κλιδί στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Μια μείωση που θα ισχύσει έως το τέλος του 2025», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις προσλήψεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο προσλήψεων για το 2025, λέγοντας ότι θα γίνουν «σχεδόν 20.000 οι νέες προσλήψεις το 2025 με σημαντική ενίσχυση ΕΣΥ, αστυνομίας, πυροσβεστικής και ενόπλων δυνάμεων».

Για τη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων

Για τη ρύθμιση αυτή είπε ότι, «αφορά πάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς και πιστεύουμε ότι θα δώσει μια ανάσα από ένα πρόβλημα που δυστυχώς μας έρχεται από τις εποχές της κρίσης».

Για τα γενέθλια της ΝΔ

«Την Παρασκευή θα πάμε όλοι Ρηγίλλης για να πάμε να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας τη δύναμη του χθες, αποτέλεσμα στο σήμερα και ελπίδα για το αύριο. Με το συνέδριο που έχουμε κάνει έχουμε ήδη απαντήσει γιατί η ΝΔ άντεξε και παραμένει ισχυρή στους κλυδωνισμούς της αντιπολίτευσης», ανέφερε κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ

«Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει όχι μόνο τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και τα πραγματικά αίτια της βίας εντός και εκτός σχολικών χώρων», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη βία μεταξύ ανηλίκων.

Ειδικότερα αναφέρει σε ανακοίνωση του: «Μετά το σοκ που έχουν προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία οι εικόνες ακραίας νεανικής βίας σε βάρος μιας 14χρονης και οι συνομιλίες μεταξύ των δραστών, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, ήρθαν να σκορπίσουν την πλήρη απογοήτευση, καθώς επιβεβαίωσαν πως το μόνο που απασχολεί αυτόν και την κυβέρνησή του είναι ο επιμερισμός των ευθυνών σε όλους εκτός από τον εαυτό τους»

Ο κ. Μητσοτάκης, που ήταν πλήρως σύμφωνος με τη συγχώνευση σχολικών τμημάτων και τις αλλαγές επί τα χείρω στους κανόνες για την ειδική στήριξη των μαθητών, αναγκάστηκε, για άλλη μια φορά εκ των υστέρων, να εξαγγείλει μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της βίας μεταξύ των ανηλίκων. Όμως αυτά δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια επανάληψη του δόγματος αυστηροποίησης της ποινικής μεταχείρισης. Με άλλα λόγια, του εκφοβισμού και των πειθαρχικών μέτρων για τους νέους. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει όχι μόνο τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και τα πραγματικά αίτια της βίας εντός και εκτός σχολικών χώρων.

Ο πρωθυπουργός, που δήθεν άγχεται να λύσει το δημογραφικό, θυμήθηκε την ελληνική οικογένεια όταν θέλησε να της φορτώσει την παραμέληση ανηλίκων. Το πρόβλημα της βίας δεν μπορεί να λυθεί με αυταρχισμό, αλλά με την ολόπλευρη ενίσχυση των εκπαιδευτικών δομών και την υποστήριξη σχολικής κοινότητας».

ΚΚΕ-Ελληνική Λύση

«Αντί η κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της τεράστιες ευθύνες, παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους με όλες τις αναγκαίες κρατικές δομές και προσωπικό, επιμένει πάλι να φωτογραφίζει -και σχεδόν αποκλειστικά- τις οικογένειες. Όσο δε για την εξαγγελία νέων ποινών και πιο αυστηρού κατασταλτικού πλαισίου, η ίδια η πείρα έχει δείξει ότι ούτε τις βαθύτερες αιτίες χτυπούν, ενώ ταυτόχρονα ταυτίζουν επικίνδυνα (με τον νόμο για τη δήθεν αντιμετώπιση του bullying) την παραβατικότητα με τις δίκαιες διεκδικήσεις των μαθητών» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σε σχέση με την αντιμετώπιση της «ανήλικης παραβατικότητας».

«Την ίδια στιγμή που τα υπαρκτά φαινόμενα ανήλικης παραβατικότητας συνειδητά υπεπροβάλλονται, “θάβονται” τα θετικά παραδείγματα δράσης μαθητών και εκπαιδευτικών που ορθώνουν συλλογικό τείχος αλληλεγγύης, και δημιουργούν αντισώματα αξιών και στάσης ζωής» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να στηριχτούν οι διεκδικήσεις μέτρων προστασίας απέναντι στην κακοποίηση και στη φτώχεια αλλά και για να φουντώσει η δίκαιη πάλη για ένα σχολείο που δεν θα είναι αρένα ανταγωνισμού αλλά χώρος δημιουργίας, για μια κοινωνία όπου “κανείς κανέναν δεν θα υποβαθμίζει, κανείς ελπίδα δεν κλέβει κανενός”».

«Ο πρωθυπουργός, με τις δηλώσεις του για την παραβατικότητα και εγκληματικότητα των ανηλίκων, ως συνήθως, ρίχνει πάλι τις ευθύνες σε άλλους» δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, υποστήριξε: «Σε μια κοινωνία που τα παιδιά των πολιτικών και των ολιγαρχών δεν γεύονται την βία της φτώχειας και της αδικίας, σε μια κοινωνία αναξιοκρατίας, κλεψιάς, αδικίας και ψυχικής βίας, όπως αυτά τα έφτιαξαν τα κόμματά τους, δεν ζητάς ευθύνες από αυτούς που αισθάνονται καταπιεσμένοι, αλλά από τους καταπιεστές τους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx