Μητσοτάκης για μπαρ: «Μετά το εμβόλιο…» – Μπουρλά: Μέτρα και ας υπάρχει εμβόλιο

Ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία – Περισσότερα τεστ

Σε ανοιχτή συζήτηση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την Οικονομία ο Πρωθυπουργός μιλώντας για τον κορονοϊό, ξεκαθάρισε ότι μέχρι να γίνουν οι εμβολιασμοί, κάποιες επιχειρήσεις, όπως της νυχτερινής διασκέδασης, δεν  πρόκειται να λειτουργήσουν.

«Κάποιες δραστηριότητες δεν μπορούμε να τις έχουμε.  Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό σε μπαρ, μέχρι να έρθει το εμβόλιο», είπε. «Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown, θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά μέχρι το εμβόλιο θα ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί», σημείωσε.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως το σύστημα υγείας δέχεται μεγαλύτερη πίεση στο δεύτερο κύμα, δηλώνοντας πάντως συγκρατημένα αισιόδοξος, πως σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Οικονομία

«Η Ελλάδα θα είναι ένας από τους νικητές μετά την πανδημία. Το δεύτερο κύμα είναι μεγαλύτερη πρόκληση από το πρώτο, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να υποτιμούμε την παραγωγική δυναμική της χώρας που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τη ρευστότητα ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πάντως ότι ακόμα και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και τόνισε ιδιαίτερα την πρόθεση του ιδίου και της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις παρά την πανδημία. Αναφέρθηκε, μάλιστα, χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή για τις χρήσεις γης.

«Η πανδημία μας έκανε πιο σοφούς, αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κρίση και βλέπουμε τα δυνατά και αδύναμα σημεία μας, αλλά είμαστε ακόμη πιο αφοσιωμένοι στην μεταρρυθμιστική ατζέντα μας. Είναι ανάγκη και προτεραιότητά μας και με το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα και να προχωρήσουμε μπροστά»,  είπε.

Ο Μπουρλά

Στη συζήτηση μετείχε και ο Αλβέρτος Μπουρλά ως διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, για τον οποίο κ Πρωθυπουργός είπε ότι «είμαστε υπερήφανοι που έχουμε έναν Έλληνα να ηγείται της εταιρείας που έχει βρει τη λύση σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή τη λύση στην πανδημία». Πρόσθεσε ότι  η Pfizer επέλεξε πριν την πανδημία να επενδύσει στην Ελλάδα και τόνισε ότι η χώρα διαθέτει ένα ανθρώπινο δυναμικό με ταλέντα και ικανότητες.

Από πλευράς του ο κ. Μπουρλά ανακοίνωσε την πρόθεση η εταιρεία να προχωρήσει σε μία νέα επένδυση στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε ένα κέντρο υπηρεσιών που θα ενώνει τα κέντρα καινοτομίας της Pfizer ανά τον κόσμο και θα αποτελεί το κέντρο διαχείρισης του  ανθρώπινου δυναμικού. Θα στελεχωθεί με 350 άτομα και πολλά από αυτά θα είναι Έλληνες του εξωτερικού που θέλησαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Έχουμε καταρτίσει ένα πλάνο για 600 άτομα προσωπικό στη Θεσσαλονίκη μέσα από δύο κέντρα με την προοπτική τα επόμενα χρόνια αυτό να διπλασιαστεί», είπε ο ίδιος.

Για το εμβόλιο

Ο κ. Μπουρλά έβαλε τέλος στα σενάρια ότι θα μπορούσε να υπάρξει τοπική παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Είναι μία μεγάλη μάχη με το χρόνο ώστε να ανταποκριθούμε στην παγκόσμια ζήτηση και οποιαδήποτε προσπάθεια παραγωγής του εμβολίου σε κατά τόπους εργοστάσια απλά θα δημιουργούσε τεράστιες καθυστερήσεις αφού θα έπρεπε να ξεκινήσουμε απ’ το μηδέν», είπε ο κ. Μπουρλά απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Νικ. Μπακατσέλου για το εάν θα μπορούσε να γίνει παραγωγή του εμβολίου στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο ίδιος περιέγραψε τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις έτσι ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 να έχει εμβολιαστεί κρίσιμη μάζα του πληθυσμού. «Οι κυβερνήσεις αρχικά πρέπει να διασφαλίσουν τη διανομή, αμέσως μετά την παραλαβή και να σχεδιάσουν ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και ποιοι θα ακολουθήσουν. Και πρέπει να το κάνουν με ένα στρατηγικό τρόπο ακούγοντας τους ειδικούς για να μειώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το βάρος στον πληθυσμό», είπε και πρόσθεσε:

«Πολλές κυβερνήσεις για παράδειγμα σκέφτονται να ξεκινήσουν με τους νοσοκομειακούς ή με τους ηλικιωμένους ή με τους τρόφιμους στους οίκους ευγηρίας. Επισης οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χαλαρώσουν αμέσως τα μέτρα, με δεδομένη την πίεση να ανοίξει η οικονομία. Να χρησιμοποιήσουν ως ένα εργαλείο το εμβόλιο. Ο χρόνος επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι μακριά, αλλά σίγουρα δεν είναι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx