Μητσοτάκης για επιθέσεις Ισραήλ στο Λίβανο: Είναι “αντιπαραγωγικές”

Μητσοτάκης για επιθέσεις Ισραήλ στο Λίβανο: Είναι “αντιπαραγωγικές”

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο αμερικανικό CNN χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές τις επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, όπου έχουν σκοτωθεί  μέσα σε ένα μήνα 1.450 άτομα και έχουν εκτοπισθεί πάνω από 1.200.000 ντόπιοι.

Αναφερόμενος στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN σημείωσε ότι η Ελλάδα συνυπέγραψε κοινή δήλωση που καλωσορίζει την εκεχειρία και ελπίζει ότι θα καταλήξει σε μια μόνιμη ειρήνη. «Είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για αυτό που συμβαίνει στον Λίβανο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο είναι αντιπαραγωγική και πιστεύω ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για τελική εκεχειρία στην περιοχή, θα πρέπει να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες. Το μόνο που πετυχαίνει το Ισραήλ είναι να δίνει μια νέα πλατφόρμα στη Χεζμπολάχ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως έχουμε στρατηγική εταιρική σχέση με το Ισραήλ αλλά, όπως είπε, οι φίλοι πρέπει να είναι ειλικρινείς μεταξύ τους. Πρόσθεσε πως για πρώτη φορά υπάρχει μια ικανή κυβέρνηση στον Λίβανο «και αν συνεχιστούν οι επιθέσεις θα οδηγηθούμε σε ανθρωπιστική κρίση. Ελπίζω να σταματήσουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι να διατηρηθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο της εκεχειρίας», συμπλήρωσε.

Για τα Στενά του Ορμούζ ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μας απασχολεί ιδιαιτέρως καθώς είμαστε η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο. Δεν πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα δεχθεί να επιβάλλει το Ιράν διόδια. Θα ήταν απαράδεκτο», δήλωσε και εκτίμησε ότι είναι πιθανό «να καταλήξουμε σε ξεχωριστή διεθνή συμφωνία για τα στενά του Ορμούζ που δεν θα περιλαμβάνει τέλος που θα πληρώνουν τα πλοία». Πρόσθεσε πως αν τώρα επιβάλαμε διόδια, αυτό θα ήταν επικίνδυνο για το μέλλον της ναυσιπλοΐας.

Για το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως πιστεύει βαθιά στην μακροζωία της διατλαντικής συμμαχίας. Σημείωσε πως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του Αμερικανού Προέδρου ήταν η Ευρώπη να συσπειρωθεί όσον αφορά την άμυνα, πλέον να δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ με δυναμική να αναπτυχθεί ο πυλώνας της στρατηγικής αυτονομίας.

«Πρέπει να πετύχουμε μια διαφορετική ισορροπία στο ΝΑΤΟ προς όφελος της συμμαχίας», πρόσθεσε ενώ μετά από ερώτηση για την πυρηνική προστασία της Ευρώπης είπε πως πράγματι έγιναν κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις με βάση προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Σημείωσε ότι η Γαλλία είναι η μόνη χώρα με δυνατότητα πυρηνικής αποτροπής ενώ έγινε συζήτηση για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα άμυνας, όχι προς ζημιά του ΝΑΤΟ για το οποίο ανέφερε ότι παραμένει συμμαχία που εξαρτάται πολύ από τις ΗΠΑ. «Πρέπει και στην Ευρώπη να αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί, να ενισχύσουμε τις αμυντικές δαπάνες και αυτό το συζητάμε τακτικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πρόσβαση στα social media για παιδιά έως 15 ετών. Υπενθύμισε ότι πρώτο φορά έθεσε το θέμα πριν από 18 μήνες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε πως υπάρχει σχέση στην αυξημένη χρήση με την ψυχική υγεία και τη δυνατότητα των παιδιών να συγκεντρώνονται και πως το επιχειρηματικό μοντέλο των πλατφορμών ήταν για να προσελκύουν το ενδιαφέρον τους.

«Αναλάβαμε δράση», τόνισε ενώ είπε πως έστειλε και επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα κάθε χώρα από μόνη της», υπογράμμισε και εξέφρασε την ελπίδα οι πλατφόρμες να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή πολιτική και να συνεργαστούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx