Συνάντηση Μπαϊντεν-Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο – τηλεφώνημα Μπλίνκεν

Συνάντηση Μπαϊντεν - Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο – τηλεφώνημα Μπλίνκεν

“Κλείδωσε για τις 16 Μαϊου η συνάντηση Μπάϊντεν – Μητσοτάκη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Στο μεταξύ η  κατάσταση στην Ουκρανία και οι τρόποι έμπρακτη υποστήριξης των Ουκρανών, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Σε ανάρτηση του στο twitter ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «είχα μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Μπλίνκεν. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία μας ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ κατά των απρόκλητων στρατιωτικών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ουκρανία και στους τρόπους έμπρακτης υποστήριξης των Ουκρανών. Η Ελλάδα υπενθυμίζεται ότι είχε συνδράμει με αμυντικό υλικό και οι Αμερικανοί κάνουν κάθε προσπάθεια για να στηρίξουν τους Ουκρανούς στη νέα φάση επίθεσης της Ρωσίας στο Ανατολικό Μέτωπο. Είναι, δε, έντονη η ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση και ειδικά στη Μαριούπολη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στάση της Ελλάδας, για την εφαρμογή των κυρώσεων και για το ότι η Αθήνα δεσμεύθηκε να ανοικοδομήσει το μαιευτήριο στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δήλωση που αποδίδεται στον εκπρόσωπο, Ned Price, ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής επιβολής των κυρώσεων αλλά και της εκτεταμένης ανθρωπιστικής και αμυντικής της βοήθειας.

Μπάϊντεν – Μητσοτάκης

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, οι δυο άνδρες συζήτησαν πρόσθετους τρόπους για να βοηθήσουν την Ουκρανία «καθώς αυτή αμύνεται ενάντια στον απρόκλητο και βάναυσο πόλεμο από την Ρωσία». Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης με τον Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν και την επικείμενη συνάντηση του μηχανισμού 3+1 για την ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, «για την προώθηση των στόχων μας, που ενισχύονται από κοινά δημοκρατικά ιδεώδη, για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

Σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 16 Μαΐου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.  Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δήλωσή της τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι «μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η ισχυρή διμερής σχέση των δύο χωρών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι