Μητσοτάκης: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα”

Ποιοι κερδίζουν από τις νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού – Η απάντηση Τσίπρα

Σε εξέλιξη είναι η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, όπου αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές, στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τον σεισμό και στην αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για την «βιβλική καταστροφή», όπως την χαρακτήρισε, που προκάλεσε ο διπλός φονικός σεισμός στην Τουρκία και την Συρία, μίλησε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως «ήταν υποχρέωσή μας, σε ανθρώπινο επίπεδο, να σταθούμε δίπλα στους λαούς των δύο χωρών και ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε βοήθεια». Σημείωσε, μάλιστα, πως ήταν μια κίνηση ανθρωπισμού, η οποία «δεν εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες».

«Δεν μας χωρίζει τίποτα με τον τουρκικό λαό», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι, «υπό προϋποθέσεις, ο σεισμός αυτός θα μπορούσε να είναι ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και Τουρκίας-Δύσης γενικά». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν θα τελειώσει εύκολα». Σε ερώτηση που δέχθηκε για μία πιθανή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο ίδιος είχε προβλέψει «σε ανύποπτο χρόνιο, ότι κάποια στιγμή θα ξανασυναντιόμασταν». Τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν ήμουν εγώ αυτός που έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”».

Σε ότι τα εσωτερικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως  «η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, τελικά εξαντλεί την τετραετία. Είχα δεσμευθεί ότι θα εξαντλήσω τετραετία…. Παρά το γεγονός ότι είχα πολλές δυνατότητες να προσφύγω σε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με πολύ καλές δημοσκοπήσεις, επέλεξα να μην το κάνω, διότι πιστεύω ακράδαντα στην ανάγκη να υπάρχει θεσμική συνέχεια».

Ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές

Επιπλέον, υπενθύμισε πως είχε πει ότι δεν θα επιθυμούσε μία μακρά τοξική προεκλογική περίοδο και πως το Σύνταγμα προσδιορίζει τη διαδικασία με την οποία διαλύεται πρόωρα η Βουλή, έστω και αν αυτή η διάλυση έρχεται ένα ή δύο ή τρεις μήνες πριν από την τυπική λήξη της κυβερνητικής θητείας.

«Όπως έχω πει πολλές φορές, εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη, άρα είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Εξάλλου το αντιλαμβάνεστε κι εσείς νομίζω, από τα ντεσιμπέλ της έντασης, τουλάχιστον από την αξιωματική αντιπολίτευση», συνέχισε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι 3,5 χρόνια επιτίθεται στην κυβέρνηση χωρίς να παράγει εναλλακτική πρόταση.

«Όσα συνέβαιναν στο παρελθόν συμβαίνουν και τώρα, απλά σε αυξημένη ένταση. Έτσι θα πάμε στις εκλογές. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Δεν έχω πρόθεση να ακολουθήσω αυτό το μοτίβο αντιπαράθεσης... Θέλω να μιλήσω θετικά για το μέλλον του τόπου. Αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες. Να εξηγήσω ότι περάσαμε από πολλές δοκιμασίες. Αντέξαμε, μείναμε όρθιοι. Πετύχαμε αρκετά πράγματα, μαζί με την κοινωνία, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα».

Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις, είπε ότι σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό», σημείωσε.

«Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί που τα λένε με πρώτο τον κ. Τσίπρα έχουν ένα σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. Θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία».

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα”

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές, απάντησε: «Εάν δείτε πού οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό, ναι. Και είναι αδιανόητο αυτό, διότι αν έχουμε ένα, θα έλεγα, κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μια διαχείριση της ήττας του, αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. Και, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει και μια ξεκάθαρη σύγκρουση με την πραγματικότητα, την οποία βιώνουν όλοι οι πολίτες…

Η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη δημοκρατία. Μπορούμε να κάνουμε και άλλα βήματα προόδου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, έχουμε περιθώρια να εμβαθύνουμε κι άλλο τη δημοκρατία μας. Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος». Επίσης, απάντησε γιατί δεν πιστεύει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσει “κυβέρνηση ηττημένων”.

«Να θυμίσω ότι του καταλόγισε η κ. Κωνσταντοπούλου, παλιά του σύντροφος, ότι μπροστά του ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας. Δεν τα λέω εγώ, τα λένε οι παλιοί του σύντροφοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και προσέθεσε: «Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει ‘κυβέρνηση ηττημένων’ και βγαίνει σήμερα ο κ. Σκουρλέτης και λέει το ακριβώς ανάποδο.

Κατά συνέπεια, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο αριθμητικά, όχι αδύνατο. Άρα, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς μαθηματικά να το αποκλείσει».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι διεκδικεί στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία «και πιστεύουμε ότι μπορούμε να την πετύχουμε». Και συμπλήρωσε: «Εγώ δεν πίστευα ποτέ στην απλή αναλογική. Δεν την ήθελα, θεωρώ ότι είναι προβληματική για τον τόπο και κατά συνέπεια θεωρώ ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα προκύψουν από την δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής».

Επανέλαβε ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη και πως δεν είναι αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να συζητήσει οποιοδήποτε άλλο σενάριο. «Βλέπω τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Χρειάζεται πολλή δουλειά και χρειάζεται πολλή προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να μας εμπιστευτούν ακόμα μία φορά, καμία εκλογή δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός», πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως βλέπει και το κλίμα στην κοινωνία περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι