Μητσοτάκης σε Ιταλία και Γερμανία: Σκεφτείτε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα πριν εξοπλίσετε την Τουρκία

Μητσοτάκης σε Ιταλία και Γερμανία: Σκεφτείτε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα πριν εξοπλίσετε την Τουρκία

Στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής ατζέντας η ανησυχία της Αθήνας για τη στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας Άγκυρας–Ρώμης και της ενδεχόμενης πώλησης μαχητικών Eurofighter από τη Γερμανία προς την Τουρκία, κατά τις επαφές του με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι και τον νεοεκλεγέντα Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.

Κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τη σύσφιγξη των ιταλοτουρκικών σχέσεων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, τονίζοντας πως «είναι κρίσιμο, στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας, να επιλέγουμε συνομιλητές που ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ε.Ε.». Με τη φράση αυτή, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να ασκήσει πίεση προς την Ιταλία για τον επανακαθορισμό των στρατηγικών της επιλογών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Βερολίνο, ενώπιον του Γερμανού καγκελάριου και των ΜΜΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε ευθείες παραινέσεις, πλην όμως προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη πώληση Eurofighter στην Άγκυρα: «Δεν θέλω να κάνω υποδείξεις στον καγκελάριο. Όμως η Ε.Ε. οφείλει να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών όταν εξετάζει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε με νόημα.

Η τουρκική πλευρά, αντέδρασε έντονα.

Η εφημερίδα Hürriyet σχολιάζει ότι η Ελλάδα επιδιώκει να απομονώσει την Τουρκία από το ευρωπαϊκό αμυντικό οικοσύστημα ύψους 800 δισ. ευρώ.

Το TR Haber, που χαρακτήρισε τη στάση Μητσοτάκη ως «ικεσία» προς τον Μερτς και την ενδεχόμενη πώληση των Eurofighter ως «αυτοκτονία» για τη Δύση.

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η μεταναστευτική πίεση προς την Ε.Ε. και οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού παρέμεινε σαφές: η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται εταίρος στον ευρωπαϊκό αμυντικό σχεδιασμό, όσο παραμένει σε τροχιά απομάκρυνσης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx