Μητσοτάκης, Τσίπρας, ψήφος αποδήμων και η διαρρύθμιση στο Μαξίμου

Προσφυγικό: Από τη Σκύλα του ΣΥΡΙΖΑ στη Χάρυβδη της ΝΔ, Θέμης Τζήμας

Έναν… χαλαρό διάλογο περί «μεταρρύθμισης επίπλων» είχαν λίγο μετά τις 11:00 το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Προσερχόμενος στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή των Ελλήνων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να παρατηρήσει το εξής: «Βλέπω έκανες αλλαγές στη διαρρύθμιση». Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στο ίδιο μήκος κύματος, παραδέχθηκε πως έκανε «μικρές αλλαγές». «Βλέπω ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «ethnos.gr». «Ναι, μεταρρύθμιση επίπλων» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναζήτηση συναινέσεων για την ψήφο των απόδημων

Η συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών εντάσσεται στον κύκλο επαφών του πρωθυπουργού, με στόχο τη διερεύνηση των προθέσεων των πολιτικών κομμάτων για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου των απόδημων. Η κυβέρνηση, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά, σχεδιάζει να προχωρήσει στην τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, κάτι το οποίο ωστόσο, απαιτεί τουλάχιστον 200 «ναι» από τους Έλληνες βουλευτές, προκειμένου οι αλλαγές να τεθούν άμεσα ενεργές.

Πέραν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς:

-Με τη Φώφη Γεννηματά θα συναντηθεί στις 12:15
-Με τον Δημήτρη Κουτσούμπα θα συναντηθεί στις 16:00
-Με τον Κυριάκο Βελόπουλο θα συναντηθεί στις 16:45
-Με τον Γιάνη Βαρουφάκη θα συναντηθεί στις 17:30

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξέφρασε την ελπίδα «η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, να είναι μια επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».

Οι προτάσεις των κομμάτων

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς προβλέπει επιστολική ψήφου για όσους βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους και ισότιμη προσμέτρηση των ψήφων στο αποτέλεσμα του συνολικού εκλογικού σώματος. Δηλαδή, η ψήφος των ομογενών να αφορά και τους 300 βουλευτές της Βουλής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους «εντός τειχών» ψηφισάντες.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει επιστολή ψήφου, όχι για το σύνολο των βουλευτών, αλλά μόνο για τους βουλευτές Επικρατείας, οι οποίοι προτείνει να αυξηθούν σε 15. Παράλληλα, τάσσεται εναντίον της προσμέτρησης των ψήφων των αποδήμων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Εν ολίγοις, η ψήφος των ομογενών θα αφορά αποκλειστικά τους 15 βουλευτές Επικρατείας. Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή των ομογενών στις εκλογές, τόσο μεγαλύτερη και η αντιπροσώπευση στη Βουλή, μέσω μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών Επικρατείας (κατώτατο όριο 3 έδρες, ανώτατο όριο 12). Από την πλευρά του, τέλος, το Κίνημα Αλλαγής προκρίνει τη δημιουργία μίας ενιαίας «Εκλογικής Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», η οποία θα εκλέγει από πέντε έως επτά βουλευτές, ανάλογα με τη συμμετοχή των ομογενών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx