Μιχαηλίδου: Εντυπωσιακή ανταπόκριση στο πρόγραμμα της συμπερίληψης
15/07/2025
Το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης εργαζομένων επιχειρήσεων σε θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων στο χώρο εργασίας, που απευθύνεται σε 80.000 υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, έχει, ήδη, καταγράψει 95.000 εγγραφές και 50.000 ολοκληρωμένες αιτήσεις.
Αυτό ανέφερε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου από τον Πειραιά, όπου πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, εκδήλωση για το εν λόγω πρόγραμμα.
Η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε: «Από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας συζητάμε, σήμερα, για τη συμπερίληψη στο χώρο εργασίας. Η πόλη του Πειραιά ηγείται σε ναυτιλία και επιχειρηματικότητα και οδηγεί τις εξελίξεις αξιοποιώντας καινοτόμες δράσεις, όπως το πρόγραμμα για τη διαφορετικότητα. Οι Πειραιώτες έχουν αποδείξει ότι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σε κοινωνικά θέματα είναι στενά δεμένες με την πρόοδο της πόλης και των κατοίκων της».
Και συνέχισε σχετικά με το πρόγραμμα: «Παρατηρούμε μισθολογικό χάσμα και πάρα πολλές υποεκπροσωπήσεις στην αγορά εργασίας. Υποεκπροσώπηση γυναικών, ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων και ατόμων τρίτης ηλικίας, ατόμων νεαρής ηλικίας. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, βάλαμε ως προτεραιότητα ένα πρόγραμμα για τη συμπερίληψη, ώστε να διευκολύνουμε εργοδότες και εργαζόμενους να καταλάβουν και να αντιληφθούμε όλοι τι σημαίνει αυτή η υποεκπροσώπηση. Τι ρόλο παίζουν οι διακρίσεις και τα στερεότυπα. Τι κάνουμε εμείς στο συμπεριφορικό μας επίπεδο και διαιωνίζουμε αυτές τις διακρίσεις. Παρουσιάζουμε, λοιπόν, και υλοποιούμε ένα τρίωρο ευέλικτο πρόγραμμα συμπερίληψης και ενημέρωσης, που έρχεται να δείξει, με παραδείγματα, ποιες συμπεριφορές, στο χώρο εργασίας, μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στους εργαζομένους».
Η κα. Μιχαηλίδου ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που καθόρισαν την επιτυχημένη πορεία της επιμορφωτικής δράσης: «Καλέσαμε τους εργοδότες, σε μεγάλη κλίμακα, σε συναντήσεις με τον ΣΕΒ, με την ένωση supermarket, μέσα σε αυτούς και τους δικούς μας τους Πειραιώτες επιχειρηματίες. Παράλληλα, μαζί με τα δύο μεγάλα Επιμελητήρια της πόλης μας και τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, κάναμε μια ευρεία ενημέρωση σε εργοδότες και εργαζόμενους. Οι εκπρόσωποι των φορέων έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά και το πρόγραμμα που βγάλαμε την Τετάρτη, σήμερα Δευτέρα έχει, σχεδόν, εξαντληθεί. Η ενέργεια, που απευθύνεται σε 80.000 υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, έχει, ήδη, καταγράψει 95.000 εγγραφές και 50.000 ολοκληρωμένες αιτήσεις. Το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε από την αγορά εργασίας και η εντυπωσιακή συμμετοχή αποδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη να επιμορφωθούν οι εργαζόμενοι».
Μετά τους χαιρετισμούς, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συντόνισε μία εξαιρετική συζήτηση με κεντρικό άξονα τη συμπερίληψη. Στο πάνελ συμμετείχαν και κατέθεσαν θέσεις ατομικής ευθύνης, επαγγελματικής ιδιότητας και αρμοδιότητας, προσωπικές εμπειρίες από την καθημερινότητα, τον εργασιακό στίβο και την κοινωνική ζωή οι Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Χρυσή Παραολυμπιονίκης του 2024 στην Κολύμβηση, Ελεονώρα Βουλγαρίδου, Υπεύθυνη Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού Ο.Λ.Π., Ιωάννα Τζαβάρα Ύπαρχος Attica Group και ο Απόστολος Καραμπερόπουλος Μέλος Διοικητικής Επιτροπής ΒΕΠ και εκδότης των εφημερίδων Κοινωνική – Αθηναϊκός Τύπος.
Η κα Μιχαηλίδου ευχαρίστησε την Υφυπουργό Έλενα Ράπτη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά Καθ. Μιχαήλ Σφακιανάκη, τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ιωάννη Βουτσινά, τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ιωάννη Μαστρονικόλα και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θεόδωρο Καπράλο για τη συνεργασία και τη συμβολή τους στην επιτυχία του προγράμματος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πρόεδροι επιμελητηρίων και συλλόγων, αυτοδιοικητικοί και πλήθος κόσμου.
Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Έλενα Ράπτη δήλωσε ότι «Με τον Πειραιά να αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της παρουσίασης του Προγράμματος, ολοκληρώσαμε έναν κύκλο δράσεων ενημέρωσης με ένα δυνατό μήνυμα: η ανάγκη για συμπερίληψη, σεβασμό και ίση μεταχείριση είναι παντού παρούσα – και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Το πρόγραμμα που υλοποιούμε στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δίνει τη δυνατότητα σε 80.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να εκπαιδευτούν, να ευαισθητοποιηθούν και να συμβάλλουν ενεργά σε μια νέα εργασιακή κουλτούρα – χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διακρίσεις. Ήδη, η εντυπωσιακή ανταπόκριση των πολιτών, η συνεργασία των επιχειρήσεων και η συμμετοχή των εργαζομένων, μάς επιβεβαιώνουν ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για την αλλαγή».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Καθ. Μιχαήλ Σφακιανάκης υπογράμμισε ότι: «Κατόπιν σχετικής πρότασης του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μέσω του εργαστηρίου του Μάνατζμεντ, του οποίου έχω την τιμή να προΐσταμαι, ανέλαβε την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού υλικού που αφορά σε θέματα Διαφορετικότητας, Ένταξης και Ισότητας (DEI), πριν την ανάρτησή του σε εκπαιδευτική πλατφόρμα. Βασικός στόχος μας ήταν να διασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο ανταποκρίνεται στις αρχές της συμπερίληψης, της επιστημονικής εγκυρότητας και της παιδαγωγικής καταλληλότητας. Το Πανεπιστήμιό μας παραμένει σταθερά προσηλωμένο στη στήριξη πρωτοβουλιών που προάγουν την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στην εκπαίδευση και εκφράζει τη χαρά και ικανοποίησή του για την εμπιστοσύνη του Υπουργείου στη συμβολή της ακαδημαϊκής κοινότητας».
Ο Πρόεδρος ΚΕΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ιωάννης Βουτσινάς τόνισε ότι «Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους εργασίας δεν είναι απλώς μια δράση – είναι μια επένδυση στο μέλλον μιας κοινωνίας ισότητας και σεβασμού. Ο Πειραιάς, με τη δυναμική του και τη στρατηγική του θέση, μπορεί και πρέπει να ηγηθεί αυτής της αλλαγής. Συγχαίρω όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας και καλώ κάθε επιχείρηση και εργαζόμενο να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας».
Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ιωάννης Μαστρονικόλας ανέφερε: «Συγχαρητήρια για τη σκέψη στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου. Η δράση αυτή δίνει νέα ώθηση και σε εμάς στα επιμελητήρια να επιτύχουμε τη διασύνδεση, που επιδιώκουμε, με τις επιχειρήσεις. Εκπροσωπώντας το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι προγραμματίζουμε μια ημερίδα διασύνδεσης μεταξύ επιχειρήσεων και ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να βρουν εργασία συνάνθρωποί μας που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας να υποστηρίξουν αλλά, πάνω από όλα, να σεβαστούν τους εργαζομένους τους και όσους αναζητούν εργασία, μακριά από στερεοτυπικές συμπεριφορές»
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θεόδωρος Καπράλος επεσήμανε ότι: «Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας για το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης εργαζομένων επιχειρήσεων σε θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων στον χώρο εργασίας. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι υποδειγματική και συνάδει απόλυτα με τον στόχο μας να οικοδομήσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η ισότητα και ο σεβασμός θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ενεργά κάθε τέτοια πρωτοβουλία που προάγει ένα δίκαιο και συμπεριληπτικό εργασιακό πλαίσιο»
Σημειώνεται, τέλος, ότι η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με την πολύτιμη συνεργασία των φορέων της πόλης, Πανεπιστημίου Πειραιά, Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και παρουσία της Υφυπουργού Έλενας Ράπτη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ