Μιχάλης Κατρίνης: Εθνοκάθαρση στη Γάζα – ακατανόητη η στάση της κυβέρνησης
22/05/2025
Ως «εθνοκάθαρση» και όχι ως μια απλή ένοπλη σύρραξη χαρακτήρισε ο Μιχάλης Κατρίνης την κατάσταση στη Γάζα, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση για παθητική στάση απέναντι σε ένα πρωτοφανές αιματοκύλισμα αμάχων.
Μιλώντας στον Αθήνα 984 και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ακατανόητη στάση της κυβέρνησης να μην υπογράψει το κείμενο των Ευρωπαίων εταίρων, που ουσιαστικά θέλει να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τα 14.000 παιδιά και για όλους τους πολίτες που γίνονται θύματα μιας τυφλής βίας».
Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι η στάση της Ελλάδας δεν συνάδει με την ιστορική της παράδοση σε θέματα ειρήνης και διεθνούς δικαίου. «Η Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου έπαιρνε πρωτοβουλίες ειρήνευσης και όχι απλά ακολουθούσε. Δεν ήταν θιασώτης του κόμματος του πολέμου», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, τόνισε πως άλλο η γεωστρατηγική συνεργασία και άλλο «να βλέπουμε αθώες ψυχές να θυσιάζονται στο όνομα ενός “δόγματος ασφαλείας”, το οποίο δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε ενόχους και αμάχους».
Σημείωσε ακόμη πως η συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς η χώρα προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Έχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγει μια πλατφόρμα για ειρήνη και να δηλώσει η Ελλάδα ότι θα πάρει πρωτοβουλίες. Και όμως δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά», σχολίασε με έντονο προβληματισμό.
Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία, που κατέχει μέρος της Κύπρου και απειλεί την Ελλάδα, συμμετέχει κανονικά στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Μηχανισμό, που εγκρίθηκε από τους εκπροσώπους των κρατών μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χωρίς καμία αντίδραση από τη χώρα μας», ενώ επισήμανε, ότι ούτε στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, ούτε στη Βουλή, ούτε στις επαφές του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες ακούστηκε η παραμικρή αντίρρηση.
Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ, ενώ η Τουρκία δεν είναι» και υπενθύμισε ότι «πριν από δύο εβδομάδες υπήρχε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πιστοποιούσε ότι η Τουρκία δεν πληροί τα θεσμικά, πολιτικά και νομικά κριτήρια για να είναι μέλος της ΕΕ».
Παρ’ όλα αυτά, «την Τρίτη θα έχουμε Συμβούλιο στις Βρυξέλλες όπου θα κατατεθεί το τελικό κείμενο» και οι Ευρωπαίοι εταίροι «επιλέγουν να εντάξουν την Τουρκία στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Μηχανισμό», τη στιγμή που η Ελλάδα «ακολουθεί μία πολύ χαμηλών τόνων πολιτική και εθνική στρατηγική που μέχρι σήμερα δεν αποδίδει καρπούς». Όπως υπογράμμισε, «αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης».