ΜΚΟ: Η Βρετανία και η ΕΕ δεν πρέπει να κάνουν “αποθήκη μεταναστών” τα Βαλκάνια
26/05/2025
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια σαν αποθήκη για μετανάστες και να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να μεταβάλουν τρίτες χώρες σε “αποθήκες” στέλνοντας εκεί τους αιτούντες άσυλο», αναφέρει η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Στα μέσα Μαρτίου, η ΕΕ άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία κέντρων για μετανάστες πέραν των συνόρων της, μέσω ενός μηχανισμού που επιτρέπει στα κράτη μέλη να ανοίγουν “κέντρα φιλοξενίας” σε χώρες εκτός της ΕΕ για να στέλνουν εκεί πρόσωπα των οποίων το αίτημα για άσυλο απορρίφθηκε ή τα οποία είναι υποχρεωμένα να εγκαταλείψουν το έδαφός τους. Δύο μήνες αργότερα, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε από την πλευρά του πως άρχισε συνομιλίες για τη δημιουργία εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου τέτοιων «κέντρων επιστροφής».
Μολονότι δεν διευκρίνισε με ποιες χώρες έχει αρχίσει αυτές τις συνομιλίες, τα Βαλκάνια αποτελούν κύριο στόχο: έκτοτε ο Στάρμερ συνομίλησε με την Αλβανία, η οποία φιλοξενεί ήδη κέντρα επιστροφής για τους πρόσφυγες που φθάνουν από την Ιταλία, αλλά που αρνήθηκε να κάνει το ίδιο για τη Βρετανία δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι κι αυτά των Ιταλών είναι τελικά, άδεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο επενδύσεων έξι δισεκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία και τεκμαίρεται οτι θα ανοίξει εκεί “κέντρο επιστροφής”.
«Αντί να αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια σαν αποθήκη για μετανάστες, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο υποστηρίζοντας την ανάπτυξη λειτουργικών συστημάτων ασύλου», αντέδρασε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, επικεντρώνοντας ιδιαιτέρως στην κατάσταση που επικρατεί στη Βοσνία.
Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βοηθήσει αυτή τη χώρα «να βελτιώσει αυτό που ήδη αντιμετωπίζει, για να προστατεύει τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες, αντί να την ενθαρρύνει να λάβει μέτρα που το μόνο που θα κάνουν, θα είναι να επιδεινώσουν τα πράγματα», συνεχίζει το HRW.
«Το να προστεθούν οι αιτούντες άσυλο, που απορρίπτονται από το Ηνωμένο Βασίλειο ή ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ήδη προβληματικό σύστημα κράτησης της Βοσνίας, το μόνο που θα έκανε θα ήταν να διογκώσει τα υφιστάμενα προβλήματα και να επιδεινώσει τους κινδύνους κατάχρησης», εξηγεί ο Χιού Γουίλιαμσον, διευθυντής του τμήματος της ΜΚΟ για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία. Ο ίδιος κάνει επίσης λόγο για περιορισμό της πρόσβασης σε δικηγόρους και για έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και εξόδου στον καθαρό αέρα. Η ΜΚΟ υπενθυμίζει πως το 2023 η Βοσνία αναγνώρισε καθεστώς πρόσφυγα μόνο σε τέσσερα πρόσωπα – από 147 αιτήσεις.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση, «ακόμα κι αν ο νόμος της χώρας για το άσυλο προβλέπει εξέταση των αιτήσεων μέσα σε έξι μήνες, συχνά χρειάζονται έξι μήνες μόνο για μια πρώτη συνομιλία και έως 344 ημέρες για μια απόφαση. Εν αναμονή της απόφασης αυτής, οι αιτούντες άσυλο είναι ουσιαστικά χωρίς δικαιώματα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ