MKO κατηγορεί Κύπρο και Λίβανο ότι συνεννοήθηκαν και απελαύνουν πρόσφυγες στη Συρία

Πύρινη κόλαση στην Κύπρο –Εκκενώθηκαν χωριά, βοήθεια από Ελλάδα και Ισραήλ, slpress

Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κατηγόρησε σήμερα τον Λίβανο και την Κύπρο ότι «εργάζονται σε συνεννόηση για να εμποδίζουν Σύρους πρόσφυγες να φθάσουν στην Ευρώπη και τους ξαναστέλνουν διά της βίας στη Συρία, μία χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο, όπου διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο».

Σύμφωνα με την ΜΚΟ το πολεμικό ναυτικό του Λιβάνου εμπόδισε πλεούμενα με Σύρους που επιχειρούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη και τους έστειλε «με συνοπτικές διαδικασίες πίσω στη Συρία. Παράλληλα, οι κυπριακές δυνάμεις έστειλαν πίσω στο Λίβανο Σύρους των οποίων τα πλεούμενα είχαν καταφέρει να φθάσουν στην Κύπρο και δεν εξέτασαν καν το αίτημα ασυλίας των προσφύγων. Πολλοί απ’ αυτούς στη συνέχεια απελάθηκαν αμέσως από τον Λίβανο στη Συρία», προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Μάιο, η ΕΕ ανακοίνωσε αρωγή ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, κυρίως για να υποστηρίξει το Λίβανο «στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη από τις ακτές του». Η ΜΚΟ αναφέρει ότι «ενώ η ΕΕ βοηθάει να πληρωθεί ο λογαριασμός, ο Λίβανος παραβιάζει τη θεμελιώδη απαγόρευση να εκδίδεται πρόσφυγας σε χώρα όπου θα είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο δίωξης».

«Η Κύπρος παραβιάζει επίσης αυτή την απαγόρευση επαναπροωθώντας τους πρόσφυγες προς το Λίβανο, όπου κινδυνεύουν να σταλούν πίσω στη Συρία», προσθέτει η ίδια. Ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε σε εκπρόσωπο της ΜΚΟ πως «δεν άλλαξε κάτι και το 2020 η Κύπρος και ο Λίβανος απλώς επικαιροποίησαν την αμοιβαία συμφωνία τους σχετικά με τους μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν τη θάλασσα από το Λίβανο». Οι Λιβανέζοι απάντησαν στην ΜΚΟ ότι «όλες οι επιστροφές ή απελάσεις Σύρων ή άλλων μεταναστών από την Κύπρο και από τον Λίβανο, τηρούν τις διεθνείς προδιαγραφές των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx