“Μοναξιά” η λέξη της χρονιάς για τους Τούρκους

Ούτε ο από μηχανής θεός της Ελλάδας δεν άντεξε το παραμύθι... Βασίλης Μαρτζούκος
EPA/PHIL NIJHUIS

Με βάση την ψηφοφορία του Τουρκικού Ιδρύματος Γλώσσας (TDK) και του Πανεπιστημίου της Άγκυρας για την “λέξη του 2024”, επιλέχθηκε η φράση “πλήθος μοναξιά” (kalabalık yalnızlık).

Οι λέξεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία:

“πλήθος μοναξιά” (kalabalık yalnızlık)
“συμπόνια” (merhamet)
“αλλοτρίωση” (yabancılaşma)
“αλγόριθμος” (algoritma)
“διαφθορά” (yozlaşma)
“τεχνητή νοημοσύνη” (yapay zeka)
“ψηφιακή κόπωση” (dijital yorgunluk).

Ανακοινώθηκε ότι περίπου 1 εκατομμύριο άτομα συμμετείχαν στη δημόσια ψηφοφορία, με αποτέλεσμα η έννοια “πλήθος μοναξιά” να επιλεγεί ως “λέξη και έννοια του 2024”.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης σχολίασε την έννοια της “πλήθους μοναξιάς” ως εξής:
“Το 2024, παρατηρείται αύξηση στις έρευνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται μόνοι μέσα στα πλήθη.

Το φαινόμενο αυτό, το οποίο μπορεί να εξηγηθεί με κοινωνιολογικούς, ψυχολογικούς και επικοινωνιακούς λόγους, αντικατοπτρίζεται στις μορφές σχέσεων που δημιουργούν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή.”

Ο ψηφιακός κόσμος εντείνει το αίσθημα της μοναξιάς

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, οι έρευνες δείχνουν πως με την αύξηση της χρήσης των κοινωνικών μέσων και των ψηφιακών τεχνολογιών, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο μόνοι.
“Η έμφαση που δίνεται στους ακολούθους και στα likes στα κοινωνικά μέσα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός ‘πλήθους’, αλλά τελικά αυξάνει το αίσθημα της μοναξιάς. Ο ψηφιακός κόσμος, προτείνοντας παροδικές σχέσεις, εντείνει περαιτέρω αυτό το συναίσθημα.

Από την άλλη, η αυξανόμενη ταχύτητα της ζωής και η ενίσχυση της ανθρώπινης κινητικότητας, μαζί με την εξασθένιση των κοινωνικών δεσμών, δυσκολεύουν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν σχέσεις, οδηγώντας τους να αισθάνονται μόνοι μέσα στα πλήθη. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω από ένα άτομο δεν σημαίνει ότι δεν αισθάνεται μόνο. Η παρουσία μελών της οικογένειας στο ίδιο σπίτι ή γύρω από το ίδιο τραπέζι δεν εμποδίζει το αίσθημα της μοναξιάς.”

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx