Μόσιαλος: Αποτελεσματικό και στο 99% των ηλικιωμένων το εμβόλιο της Οξφόρδης

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Τη μελέτη συμπερασμάτων για το εμβόλιο της Οξφόρδης / Astra Zeneca, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, ανέλυσε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Επεσήμανε ότι η μελέτη των αποτελεσμάτων έδειξε ότι το εμβόλιο προκαλεί αντισώματα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99%, ανεξάρτητα από την ηλικία των εθελοντών.

«Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, περισσότεροι από το 99% των συμμετεχόντων είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα σε όλο το ηλικιακό φάσμα», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος. Εξηγεί ότι μελετήθηκαν τα αποτελέσματα στους συμμετέχοντες που έλαβαν το υποψήφιο εμβόλιο COVID-19 με εκείνων που είχαν κάνει εμβόλιο placebo (ανενεργό εμβόλιο). Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν και με βάση την ηλικία (18-55 ετών, 56–69 ετών και 70 ετών και άνω), αλλά και με βάση πόσες δόσεις πήραν οι εμβολιασθέντες (μία ή δύο), καθώς και αν πήραν την κανονική δόση ή ήταν στην ομάδα που πήραν την χαμηλότερη.

Μεταξύ της 30ης  Μαΐου και της 8ης Αυγούστου 2020, εγγράφηκαν στη μελέτη αρχικά 560 εθελοντές (160 ηλικίας 18–55 ετών, 160 μεταξύ 56–69 ετών, και 240  που ήταν άνω των 70 ετών). Κάποιοι από τους συμμετέχοντες ανέπτυξαν τοπικές και συστημικές αντιδράσεις (όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, αίσθημα πυρετού, μυϊκό πόνο και πονοκέφαλο.

Μέτρησαν τα αντισώματα

Από τις 26 Οκτωβρίου 2020,  παρουσιάστηκαν 13 σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες  κατά την περίοδο της μελέτης, καμία από τις οποίες δεν θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με τα εμβόλια της μελέτης. Σε συμμετέχοντες που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου, οι μέσοι τίτλοι αντισωμάτων (τύπου IgG, έναντι της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού) 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση, ήταν παρόμοιοι και στις τρεις ηλικιακές ομάδες. Οι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από τη δεύτερη δόση ήταν επισης παρόμοιοι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι αποκρίσεις Τ-κυττάρων κορυφώθηκαν την 14η ημέρα μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σε συμμετέχοντες που έλαβαν 2 δόσεις, οι μετρήσεις έως και 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, έδειξαν πως 208 (> 99%) των 209 εθελοντών είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα.

«Η ομάδα μελέτης του εμβολίου Οξφόρδης/Astra Zeneca σε προηγούμενη δημοσίευση έχει ανακοινώσει αποτελέσματα σε νεαρούς ενήλικες, και στη συγκεκριμένη περιγράφει την ασφάλεια και την δυνατότητα του εμβολίου να εγείρει ισχυρή και συγκεκριμένη άμυνα έναντι του κορωνοϊού, σε ένα ευρύτερο φάσμα συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων ηλικίας 70 ετών και άνω. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες (ηλικίας ≥70 ετών) όπως γνωρίζουμε, δυστυχώς, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου εάν αναπτύξουν COVID-19 και ως εκ τούτου αποτελούν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος.

Πιο λίγες παρενέργειες στους μεγάλους

«Το εμβόλιο (ChAdOx1 nCoV-19) δείχνει να είναι καλύτερα ανεκτό (από πλευράς τοπικών και άλλων συστημικών αντιδράσεων) σε ηλικιωμένους από ό,τι στους νεότερους ενήλικες και έχει παρόμοια δυνατότητα να εγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες μετά από τη 2η δόση. Η κλινική μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη και ελπίζουμε σε αντίστοιχα καλά νέα στις επόμενες δημοσιεύσεις», προσθέτει.

«Επαναλαμβάνω συχνά, πως η παράλληλη και ραγδαία ανάπτυξη των εμβολίων έναντι του νέου κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πολύ πρόσφατα, από τις ανακοινώσεις των εταιρειών Pfizer και Moderna μάθαμε πως καταγράφηκε πολύ σημαντική διαφορά στην πρόληψη από την ανάπτυξη σοβαρής νόσου, μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν το mRNA εμβόλιο, έναντι αυτών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Αυτό αποτελεί επίσης πολύ ενθαρρυντική πληροφορία για το εύρος της δράσης αυτών των εμβολίων», γράφει ο καθηγητής.

Τα πολλά εμβόλια ειναι καλύτερα από το ένα

«Τέλος, να ξαναπώ, πως όπως ο ιός επηρεάζει κλιμακωτά τις ηλικιακές ομάδες ή κάποια υποκείμενα νοσήματα, έτσι και τα εμβόλια μπορεί να δουλεύουν καλύτερα σε κάποιες υπο-ομάδες. Για αυτό το λόγο η ποικιλία των εμβολίων και η ποικιλομορφία του σχεδιασμού τους με κάνουν αισιόδοξο πως θα έχουμε εμβόλια που θα μας προστατεύουν για όλους», προσθέτει.

«Η συγκεκριμένη δημοσιευμένη μελέτη, είναι ένα παράδειγμα πως τα υποψήφια εμβόλια φαίνεται να είναι αποτελεσματικά και για τους πιο ηλικιωμένους. Η περαιτέρω αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων σε μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε άτομα με συννοσηρότητες είναι κρίσιμη. Αλλά τα νέα αυτών των δυο εβδομάδων με κάνουν αισιόδοξο πως είμαστε στην τελική ευθεία για τις εγκρίσεις των πρώτων εμβολίων. Γιατί εκτός από τα εμβόλια, τώρα χρειαζόμαστε και καλά νέα, και ενέσεις αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στην επιστήμη», καταλήγει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι