Μόσχα: Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν τον θόλο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Μόνιμη παρουσία στη Ζαπορίζια επιδιώκει ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας,

Η ρωσική διοίκηση της Ζαπορίζια ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έπληξε σήμερα τον θόλο πάνω από έναν απενεργοποιημένο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Τα επίπεδα ραδιενέργειας παρέμειναν σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, αναφέρει η ανακοίνωση.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι όπλο χρησιμοποιήθηκε για να πληγεί ο πυρηνικός σταθμός, τον  οποίο έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Ο σταθμός είχε νωρίτερα αναφέρει πως δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Θεωρητικά υπάρχει συμφωνία ο σταθμός να μην πλήττεται από καμμία πλευρά, ούτε να διακόπτεται η ηλεκτροδότησή του.

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που διαθέτει ειδικούς στο σημείο, έκανε γνωστό πως ενημερώθηκε από τη ρωσική διοίκηση ότι ένα drone πυροδοτήθηκε εκεί και ότι η πληροφορία «συνάδει με τις παρατηρήσεις του ΔΟΑΕ», χωρίς όμως να αναφερθεί στις παρατηρήσεις αυτές.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ράφαελ Γκρόσι δήλωσε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που «θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια».

Η διεύθυνση του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος είναι μεγαλύτερος στην  Ευρώπη, ανέφερε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «επιτέθηκαν στον θόλο του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα αριθμό 6. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στον σταθμό και τη γύρω περιοχή παρέμειναν αμετάβλητα». Η ουκρανική πλευρά δεν σχολίασε την είδηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι