Μόσχα: Στο στόχαστρο δορυφόροι του Ελον Μασκ που κατασκοπεύουν για λογαριασμό ΗΠΑ και Ουκρανίας

Τί προσφέρουν οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι – Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Η Μόσχα, αναφερόμενη στη συνεργασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με τη SpaceX του Έλον Μασκ, προειδοποίησε πως η χρήση των ιδιωτικών δορυφόρων επικοινωνιών για κατασκοπεία, μπορεί να τους βάλει στο στόχαστρο.

Η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Reuters αποκάλυψε το πρόγραμμα Starshield της SpaceX, το οποίο αφορά στην εκτόξευση εκατοντάδων κατασκοπευτικών και επικοινωνιακών δορυφόρων για λογαριασμό του αμερικανικού Εθνικού Γραφείου Αναγνώρισης (NRO), το οποίο διαχειρίζεται τους στρατιωτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ.

Tο πρώτο πρωτότυπο δορυφόρου για το Starshield φέρεται να εκτοξεύτηκε το 2020, δύο χρόνια πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, της οποίας ο στρατός βασίζεται σήμερα στην υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου Starlink της SpaceX.

«Το Starshield φέρεται να είναι το στρατιωτικό ανάλογο του Starlink, το οποίο αναπτύχθηκε για πολιτική χρήση αλλά αναδείχθηκε σε σημαντικό όπλο για την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας. Η διαφορά είναι ότι το Starshild σχεδιάζεται όχι μόνο για επικοινωνίες αλλά και για τη συλλογή εικόνων από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και ανά πάσα στιγμή», ανέφεραν οι πηγές του Reuters.

«Γνωρίζουμε τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να προσελκύσει τον ιδιωτικό τομέα στην υποστήριξη των στρατιωτικών διαστημικών φιλοδοξιών της» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα. «Τέτοια δορυφορικά συστήματα αποτελούν θεμιτό στόχο για αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών αντιποίνων» προειδοποίησε.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία είναι γνωστό ότι διαθέτουν πυραύλους που μπορούν να καταστρέψουν δορυφόρους που βρισκονται σε χαμηλή γήινη τροχιά. Πρόσφατα, ειδικοί των ΗΠΑ προειδοποίησαν επίσης ότι η Ρωσία αναπτύσσει τροχιακό αντιδορυφορικό όπλο που λειτουργεί με πυρηνική ενέργεια.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις τον Οκτώβριο του 2022, ο Λευκός Οίκος είχε απαντήσει ότι «οποιαδήποτε επίθεση σε αμερικανικές υποδομές θα λάβει απάντηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι