Μόσχα: Θα απαντήσουμε αν οι δυτικοί χρησιμοποιήσουν τα “παγωμένα” ρωσικά κεφάλαια

Μόσχα: Θα απαντήσουμε αν οι δυτικοί χρησιμοποιήσουν τα “παγωμένα” ρωσικά κεφάλαια

Τι αναφέρει για το ζήτημα η Μόσχα.

Τη θέση ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε οικονομικά αντίποινα αν οι δυτικές χώρες χρησιμοποιήσουν παράνομα τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, διατύπωσε η ρωσική κυβέρνηση, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αναζητούν τρόπους για να κλιμακώσουν στο οικονομικό πεδίο τον πόλεμο κατά της Μόσχας.

Κατά τη συνάντησή τους το Σάββατο στην Ιταλία, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 δήλωσαν «αποφασισμένοι να αυξήσουν τις κυρώσεις» εναντίον του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού τομέα της Ρωσίας για να «μειώσουν τα έσοδά της». Μεταξύ των τρόπων που εξετάστηκαν, οι υπουργοί προτείνουν «να συνεχιστεί η στόχευση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας και των μελλοντικών εξαγωγικών δυνατοτήτων της». Εξέτασαν ακόμη τα σχέδια της G7 να χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει 13 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει στο στόχαστρο το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Το ίδιο πακέτο, που ακόμη είναι υπό συζήτηση, θα βάλει στο στόχαστρο και κινεζικά πρόσωπα που κατηγορούνται ότι προμηθεύουν με στρατιωτική τεχνολογία τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η G7 «πάγωσε» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Η απάντηση της Ρωσίας ήλθε άμεσα από τον υπουργό Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο υπουργός σχολίασε τα σχέδια της G7 λέγοντας ότι «πάντα η περιουσία άλλων χωρών, ακόμη και ο χρυσός και τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών, είναι ένα ταμπού, για το οποίο δεν ισχύουν καθόλου κυρώσεις. Τώρα η ιδεολογία έχει αλλάξει».

Συνέχισε λέγοντας ότι οι Δυτικοί λένε ότι «”εντάξει, δεν αφαιρούμε ή δεν αγγίζουμε ακόμη τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος, αλλά θα κατευθύνουμε τα έσοδα από τη χρήση τους στους σκοπούς που εμείς καθορίζουμε”». Όσο για τη Ρωσία θα κάνει ό,τι κάνει και η Δύση εναντίον της, είπε ο υπουργός, εννοώντας ότι θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα.

Η «πρόταση» του Κρεμλίνου

Την Παρασκευή το Reuters ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αρχίσει συνομιλίες στη βάση των σημερινών συνθηκών στο μέτωπο.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμά για όσο θέλει, αλλά είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση πυρός –να ‘παγώσει’ τον πόλεμο», δήλωσε πηγή του Reuters, υψηλόβαθμο πρόσωπο από τη Ρωσία που έχει εργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Κρεμλίνο.

Με βάση τα όσα γνωρίζουν για τις συζητήσεις στα ανώτερα κλιμάκια του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν έχει την άποψη ότι τα κέρδη μέχρι στιγμής στον πόλεμο είναι αρκετά για να μπορέσει να «πουλήσει» μια νίκη στον ρωσικό λαό.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για να πετύχει τους στόχους της, λέγοντας ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο».

Πηγή protothema.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι