Μοζαμβίκη: Αντεπίθεση του στρατού, πολλοί τζιχαντιστές νεκροί

Μοζαμβίκη: Αντεπίθεση του στρατού, πολλοί τζιχαντιστές νεκροί

«Μεγάλος» αριθμός ανταρτών σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχειρήσεων των ένοπλων δυνάμεων της Μοζαμβίκης με σκοπό να ανακαταληφθεί η πόλη Πάλμα (βορειοανατολικά), που έπεσε στα χέρια τζιχαντιστικών οργανώσεων έπειτα από την αιματηρή έφοδό τους την 24η Μαρτίου, δήλωσαν αξιωματικοί. Οι επιχειρήσεις «δεν έχουν ακόμη τερματιστεί (…) όμως μεγάλος αριθμός τρομοκρατών σκοτώθηκε», δήλωσε στις κάμερες ο επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Πάλμα Τσόνγκο Βιτζιγκάλ.

Πριν από ένδεκα ημέρες, ομάδες ενόπλων εξαπέλυσαν έφοδο στη μικρή πόλη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, προσεκτικά σχεδιασμένη, μόλις μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα φυσικού αερίου που επρόκειτο να αρχίσει να εκμεταλλεύεται κοινοπραξία υπό τη γαλλική Total, μεγάλο έργο αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην πόλη των 75.000 κατοίκων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, όπως κατέγραψαν κάμερες της τηλεόρασης, ο αξιωματικός του στρατού είπε πως είναι πλέον αισθητή η «οσμή αποσύνθεσης των πτωμάτων των τρομοκρατών».

Στα πλάνα εικονίζονται πτώματα που ακόμη κείτονται στους δρόμους, σπίτια που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια, αυτοκίνητα που έχουν γίνει αποκαΐδια. Και μερικοί άμαχοι, που μαζεύουν τρόφιμα. Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν «δεκάδες» άμαχοι, αστυνομικοί και στρατιωτικοί, σύμφωνα με τις αρχές. Δεν έχει δοθεί πιο ακριβής απολογισμός. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός. Ο γαλλικός όμιλος Total απομάκρυνε το προσωπικό του από το κοίτασμα αερίου στη χερσόνησο Αφούνγκι και το έργο έχει ανασταλεί.

Εδώ και αρκετές ημέρες ο στρατός της Μοζαμβίκης προσπαθεί να ανακαταλάβει την Πάλμα, που έπεσε στα χέρια των ανταρτών τη νύχτα της 26ης προς την 27η Μαρτίου. Η επίθεση στην πόλη χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη κλιμάκωση αφότου άρχισαν τα βίαια επεισόδια στην περιοχή πριν από τρία χρόνια. Χιλιάδες στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή αλλά από τις πρώτες επιθέσεις, το 2017, οι κυβερνητικές δυνάμεις φάνηκε ότι δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους αντάρτες, που κατατρομοκρατούν την φτωχή επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, που γειτονεύει με την Τανζανία.

Γνωστοί στη Μοζαμβίκη με το όνομα «Σεμπάμπ» («οι νεολαίοι», στα αραβικά), έχουν ορκιστεί πίστη στο ΙΚ. Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας της επίθεσης στην Πάλμα, υπολογίζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Πάνω από 670.000 άνθρωποι είχαν ήδη αναγκαστεί ήδη να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της βίας στην περιοχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η μη κυβερνητική οργάνωση Acled είχε καταμετρήσει πριν καν από την επίθεση στην Πάλμα 2.600 θανάτους, με τα μισά θύματα να είναι άμαχοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι