Μπάιντεν: Κίνα και… Τουρκία πρώτες στην ατζέντα ΗΠΑ-Ευρώπης

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του γραφείου της προέδρου της Κομισιόν, τον Μπγιόρν Ζάιμπερτ και ο κ. Σάλιβαν τόνισε πόσο μεγάλη σημασία δίνει ο Μπαιντεν στην αναζωογόνηση των σχέσεων με την Ευρώπη σε μια κοινή ατζέντα. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο κ. Σάλιβαν υπογράμμισε τη δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν στη διατλαντική συμμαχία και την πρόθεση του να αποκαταστήσει την εταιρική σχέση ΗΠΑ-ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής και της επενδυτικής σχέσης. Συζήτησαν τη σημασία της στενής συνεργασίας ΗΠΑ-ΕΕ για την πανδημία και την παγκόσμια ασφάλεια στον τομέα της υγείας, καθώς και για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και την κλιματική αλλαγή. Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Τουρκίας“.

Υπενθυμιζεται ότι όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το αν η “επίθεση φιλίας” της Τουρκία θα διαρκέσει, εξέφρασαν επιφυλακτικότητα.

Εκτιμάται ότι η Τουρκία θα δείξει ένα συμβιβαστικό πρόσωπο τους επόμενους μήνες ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε διαδικασία κυρώσεων από την Ευρώπη και να προλάβει τυχόν “εχθρικές” κινήσεις του Μπάιντεν, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει και τις αμερικανικές κυρώσεις για τους ρωσικούς, “αντι-ΝΑΤΟϊκούς” S-400.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι