Μπλόκο βάζει η ΕΕ στο Johnson & Johnson – Ρωσική πρόταση για παραγωγή του Sputnik στην Ελλάδα

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuturs που επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μην κάνει χρήση της option αγοράς των 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού, δείχνοντας πως αρχίζει να χάνει την εμπιστοσύνη της στο μονοδοσικό εμβόλιο. Την ίδια στιγμή, αν τελικώς παραγγείλει τις δόσεις των εμβολίων φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να τις δωρίσει.

Προηγουμένως το εμβόλιο της Johnson & Johnson είχε χαρακτηριστεί ως ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμών στην Ευρώπη, ωστόσο έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην ασφάλεια και τον εφοδιασμό του. Η ΕΕ στα τέλη Μαρτίου δεν αξιοποίησε τον όρο για την παραγγελία επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων, δήλωσαν στο Reuters τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με άμεση γνώση των συμβάσεων με τους κατασκευαστές εμβολίων.

Συγκεκριμένα, βάσει της σύμβασης, η ΕΕ παρήγγειλε 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και είχε δικαίωμα να αγοράσει άλλα 200 εκατομμύρια σε δύο ξεχωριστές παραγγελίες. Η προθεσμία για παραγγελία των υπόλοιπων 100 εκατ. δόσεις λήγει στα τέλη Ιουνίου, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με το αν θα αξιοποιηθεί, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Το πρόγραμμα COVAX

Τα προβλήματα στις παραδόσεις των εμβολίων ενδέχεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση της ΕΕ. Στο πλαίσιο της αρχικής παραγγελίας, η J&J δεσμεύτηκε να παραδώσει 55 εκατ. δόσεις στην ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει στείλει περίπου 12 εκατ., σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ «έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις τρέχουσες καθυστερήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ωστόσο, η ΕΕ εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να παραγγείλει επιπλέον δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου, με σκοπό τη δωρεά τους σε φτωχότερες χώρες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να δωρίσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια πλεονάζουσες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Το COVAX, ένα πρόγραμμα εμβολίων που “τρέχει” ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει παραδώσει μέχρι στιγμής περίπου 80 εκατομμύρια δόσεις σε σχεδόν 130 χώρες με συνολικό πληθυσμό δισεκατομμυρίων. Πριν αντιμετωπίσει προβλήματα εφοδιασμού, το COVAX σχεδίαζε να αποστείλει τουλάχιστον δύο δισ. δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Τώρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις δωρεές για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Ρωσική πρόταση στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής πρόεδρος της κρατικής Δούμας, Παβέλ Φεντίαεφ, στην εκδήλωση που διοργάνωσε μεταξύ των ομάδων φιλίας Ελλάδας και Ρωσίας έκανε την πρόταση για συμπαραγωγή του ρωσικού εμβολίου στα εργοστάσια των φαρμακευτικών στην Ελλάδα. «Από την πλευρά μας, προτείναμε να εξετάσουν την πιθανότητα παραγωγής ρωσικών εμβολίων σε εργοστάσια φαρμακευτικών εταιριών στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook ο Παβέλ Φεντίαεφ.

Η Ρωσία έχει έρθει σε συμφωνία με μία σειρά από χώρες της ΕΕ, όπως την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κύπρο για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η προμήθεια του ρωσικού εμβολίου προκάλεσε πολιτική κρίση στην Σλοβακία, που έφερε την παραίτηση του Σλοβάκου πρωθυπουργού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι