Μπορεί να γίνει πυρηνική δύναμη η Τουρκία;

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Ο Ισραηλινός πρώην επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών αλλά και διπλωμάτης Yakov Kedmi προβλέπει με σιγουριά ότι η Τουρκία θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα –απλά, όπως λέει  σε συνέντευξή του στην Eastern Herald, είναι άγνωστο το πότε θα τα καταφέρει. Ομως είναι βέβαιος ότι πρόκειται “για ζήτημα”χρόνου. Άλλοι δύο ειδικοί θεωρούν ότι Ιράν και Τουρκία στηρίζονται στο Πακιστάν για αυτά τα ζητήματα και ότι ίσως ο πρώτος στόχος τους να είναι η Ρωσία.

Ο κ. Kedmi είπε ότι πριν από λίγο καιρό οι ηγέτες του πυρηνικού στρατιωτικού προγράμματος του Πακιστάν υπέγραψαν μία περίεργη συμφωνία με την Τουρκία. Παλαιότερα το Πακιστάν είχε βοηθήσει και το Ιράν να πλησιάσει περισσότερο στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό ειδικό η Τουρκία θα διαθέτει τέτοια όπλα ίσως σε 10-15 χρόνια.

Στο στόχαστρο η Ρωσία

Ο αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες την προηγούμενη μέρα στο τηλεοπτικό κανάλι της Russia 1. Εκφράσθηκε κι εκείνος με βεβαιότητα και μεγάλη ανησυχία, λέγοντας:

«Εάν το Ιράν και ειδικά η Τουρκία αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, θα στραφούν αμέσως εναντίον μας», είπε (εννοώντας με το “μας” την Ρωσία). Για το τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη για την Ρωσία, ένας άλλος ειδικός, ο  στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Υuri Lyamin, απάντησε: «Θα είναι μια πολύ σοβαρή απειλή για τη Ρωσία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη και τώρα η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας δεν είναι απολύτως ομαλή. Σε ορισμένα μέρη, έχουν οξείες συγκρούσεις. Σήμερα η Ρωσία απευθύνεται στην Τουρκία με άλλο “αέρα”ως πυρηνική δύναμη. Θα είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα όταν γίνουν και οι Τούρκοι  κάτοχοι πυρηνικών πυραύλων».

Αν θελήσουν να πάνε κόντρα σε όλους, μπορούν

«Η Τουρκία δεν έχει την υποδομή να αποκτήσει άμεσα πυρηνικά όπλα», είπε ο Υuri Lyamin, που ειναι και ειδικός στα θέματα Μέσης Ανατολής. «Τα σχετικά προγράμματά τους κινούνται με βραδύτητα. Είναι όμως βέβαιο ότι έχουν πρόγραμμα για απόκτηση πυρηνικών και ότι βρίσκονται στα αρχικά στάδια. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, είναι αδύνατον να αποκτήσουν πυρηνικά κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για προγράμματα που απαιτούν όχι μόνον πολύ χρόνο, αλλά και πολύ χρήμα».

Σύμφωνα με τον Υuri Lyamin, υπάρχει ένας άλλος αποτρεπτικός παράγοντας για τους Τούρκους: η αδυναμία μυστικής ανάπτυξης στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος. Ο ειδικός υπενθυμίζει ότι στο ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος η Τουρκία, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων αποτελεί βασική αρχή.

«Αυτός ο όρος τηρείται από τις πυρηνικές δυνάμεις – τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γαλλία. Οι παρατηρητές του ΝΑΤΟ παρακολουθούν αυτό το ζήτημα σε κάθε κράτος μέλος της Συμμαχίας. Επομένως, θα είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να κρύψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σκάνδαλο προέκυψε όταν οι Τούρκοι αγόρασαν S-400 αντιαεροπορικά συστήματα από εμάς. Τώρα φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ μάθουν για κάποιο μυστικό πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα του Ερντογάν», είπε.

Ερωτηθείς για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου, και κατά πόσο θα μπορέσει στο μέλλον  η Άγκυρα να μετατρέψει το πυρηνικό καύσιμο σε πυραύλους, ο ειδικός απάντησε:

«Εδώ πρέπει να εξηγήσουμε αμέσως το εξής: γόμωση στα πυρηνικά όπλα γίνεται είτε από ουράνιο είτε από πλουτώνιο. Και πρέπει να εμπλουτιστούν – δηλαδή να αυξήσουν τη συγκέντρωσή τους. Αυτό απαιτεί φυγοκεντρικές συσκευές και ειδικούς συμπυκνωτές. Οι πολιτικοί πυρηνικοί σταθμοί για παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας είναι εντελώς διαφορετικοί. Τα πυρηνικά καύσιμα για πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, καταρχήν, δεν είναι κατάλληλα για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων. Αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα».

Για το αν υπάρχει περιθώριο η Τουρκία να αποτολμήσει να παραβιάσει όλες τις συνθήκες για να αποκτήσει βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους είπε: «Θεωρητικά, ναι, γιατί όχι; Η Τουρκία είναι μια χώρα με ισχυρή βιομηχανία και τεχνικό δυναμικό. Εάν αποφασίσουν να δημιουργήσουν τέτοια όπλα με οποιοδήποτε κόστος, ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ, τότε ναι, οι Τούρκοι είναι σε θέση να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι