Μπορέλ και Γερμανία ρωτούν τον Λουκασένκο ποιοί απήγαγαν ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
07/09/2020Την αντίδραση Ε.Ε., Γερμανίας και Βρετανίας έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι απήχθη η Μαρία Κολεσνίκοβα, ηγετική μορφή της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, τα ίχνη της οποίας έχουν χαθεί ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι κουκουλοφόροι την “φόρτωσαν” βίαια σε ένα βαν.
Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είναι στη φυλακή και ότι ηγείται της αντιπολίτευσης η σύζυγός του, καθηγήτρια αγγλικών, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που είχε κατέλθει ως υποψήφια αντίπαλος του Λουκασένκο στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Όταν κατήγγειλε νοθεία στις εκλογές, κατέφυγε στη Λιθουανία από φόβο για τη ζωή της, όπως είπε. Η Τιχανόφσκαγια καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση απήγαγε την Κολεσνίκοβα, για να αποδιοργανωθεί πλήρως η αντιπολίτευση, αφού πλέον δεν έχουν μείνει ελεύθερα ηγετικά στελέχη.
Έχουν χαθεί επίσης τα ίχνη και άλλου μέλους του Συντονιστικού Συμβουλίου, του Αντόν Ροντνενκόφ, του οποίου το τηλέφωνο είναι απενεργοποιημένο. Η αστυνομία στη Λευκορωσία αρνείται ότι εμπλέκεται στην εξαφάνιση αυτών των προσώπων.
Αντιδρώντας στην πληροφορία της εξαφάνισης της Μαρίας Κολέσνικοβα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Xάικο Μάας, ζήτησε από τους αρμόδιους πολιτικούς της Λευκορωσίας «να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την τύχη της πολιτικού της αντιπολίτευσης Μαρίας Κολεσνίκοβα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανησυχεί πολύ γι’ αυτήν. Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις και η καταστολή είναι απαράδεκτες».
Την ανησυχία του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζόζεπ Μπορέλ, ο οποίος σημείωσε ότι στην Ε.Ε. «ανησυχούμε βαθιά για τη συνεχιζόμενη καταστολή και τον εκφοβισμό του λαού», ενώ προειδοποίησε για επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για την καταγγελλόμενη νοθεία στις εκλογές, για την αστυνομική καταστολή και τη βία.
Στην ανακοίνωσή του, ο Ζόζεπ Μπορέλ αναφέρει:
«Καταδικάζουμε έντονα τις συνεχιζόμενες αυθαίρετες και ανεξήγητες συλλήψεις και κρατήσεις για πολιτικούς λόγους στη Λευκορωσία που γίνονται από την έναρξη της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας. Πιο πρόσφατα, η Μαρία Κολεσνίκοβα, ο Αντρέι Γιαχράου, η Ιρίνα Σουκίι, ο Αντον Ράντνιανκου και ο Ιβάν Κράουτσου έχουν μπει όλοι στο στόχαστρο, ενώ 633 άτομα συνελήφθησαν μετά από ειρηνικές πορείες. Πρέπει να επικρατήσει το κράτος δικαίου και δικαιοσύνης και πρέπει να διεξαχθεί διεξοδική και διαφανής διερεύνηση όλων των εικαζόμενων παρανομιών, προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».
Από την πλευρά του το Λονδίνο, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε:
«Ανησυχούμε σοβαρά για την Κολεσνίκοβα. Το καθεστώς του Λουκασένκο πρέπει να καταστήσει ύψιστη προτεραιότητά του την ασφαλή επιστροφή της και να σταματήσει να φέρεται βάναυσα στους διαδηλωτές, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση».
Η Κολεσνίκοβα είναι μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου, που διοργανώνει τις κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Λουκασένκο από τις 9 Αυγούστου. Μόλις το περασμένο Σάββατο, η επίσης ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου, Όλγκα Κοβάλκοβα, κατέφυγε στην Πολωνία, καταγγέλλοντας ότι εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, έπειτα από απειλές ότι όσο μένει στη χώρα θα συλλαμβάνεται διαρκώς και «επ’ αόριστον». Όπως είπε, την υποχρέωσαν να μπει σε ένα αυτοκίνητο και την πήγαν και την άφησαν στα σύνορα με την Πολωνία.