Ν. Αριστερά: Παραβίαση του Συντάγματος η τροπολογία για επιστολική στις εθνικές εκλογές – ΠΑΣΟΚ: Αλλάζει το πράγμα

Ν. Αριστερά: Παραβίαση του Συντάγματος η τροπολογία για επιστολική στις εθνικές εκλογές – ΠΑΣΟΚ: Αλλάζει το πράγμα

Αντιδράσεις για την τροπολογία περί επιστολικής στις εθνικές εκλογές

Για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και αντιθεσμική παρέμβαση κατηγορεί την κυβέρνηση ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή την τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές που κατέθεσε η Νίκη Κεραμέως.

Όπως τονίζει «η αιφνιδιαστική μάλιστα κατάθεση της τροπολογίας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, συνιστά πρόκληση και προσβολή προς το Κοινοβούλιο».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε σήμερα κάτι εξαιρετικά δύσκολο, να ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό στην θεσμική παρεκτροπή. Η τροπολογία της ΥΠΕΣ που καθιερώνει την επιστολική ψήφο για τους εκτός επικράτειας ψηφοφόρους ως αποκλειστικό μέσο ψηφοφορίας στις εθνικές εκλογές, συνιστά ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και αντιθεσμική παρέμβαση που στρέφεται κατά της δημοκρατικής τάξης. Η αιφνιδιαστική μάλιστα κατάθεση της τροπολογίας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, συνιστά πρόκληση και προσβολή προς το Κοινοβούλιο. Επειδή ακριβώς πρόκειται για μείζονα θεσμική αλλαγή, απαιτείται η συναίνεση 200 βουλευτών. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν έστω και την ύστατη ώρα να αλλάξουν την ακατανόητη και εξωφρενική στάση συναίνεσης  που έχουν μέχρι τώρα και να καταψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο και την τροπολογία».

Και ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά τόνισε ότι οδεύουμε σε μια «αυταρχική δημοκρατία» και έκανε λόγο για κυβερνητικό πραξικόπημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος έκανε λόγο για επικοινωνιακό τρικ, το οποίο δυναμιτίζει τα ψήγματα φερεγγυότητας που θέλησε να οικοδομήσει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει συνταγματικές αρχές και μάλιστα μετά απ’ αυτή την εξέλιξη πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν την επί της αρχής ψήφο του.

Το ΠΑΣΟΚ

«Υπό το φως των νέων εξελίξεων θα επανεξετάσουμε τη στάση μας», ανακοίνωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής μιλώντας στην Ολομέλεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να μην υπερψηφίσει την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές.

Νωρίτερα, ο Μιχάλης Κατρίνης είχε υπογραμμίσει ότι «η κυβέρνηση που αυτοδιαφημίζεται ως “μεταρρυθμιστική”,  στο νομοσχέδιο που κατέθεσε προέβλεπε ρητά ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο που περιλαμβάνονται, δεν ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές». Ξαφνικά, αποφάσισε ότι οι διατάξεις ισχύουν και για τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση. Και το έκανε, γιατί αυτό που τη διακρίνει, είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και χρησιμοποιεί τη συναίνεση σε ένα σοβαρό ζήτημα για μικροκομματικό όφελος. Είναι σαφές ότι πριν την ομιλία της Υπουργού υπήρξε μια συζήτηση και μία στάση με συγκεκριμένα δεδομένα και πως μετά την ομιλία της Υπουργού ξεκινά μια άλλη συζήτηση από μηδενική βάση», πρόσθεσε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι