Να αλλάξει συμπεριφορά η Άγκυρα το μήνυμα Μητσοτάκη από Νταβός

Να αλλάξει συμπεριφορά η Άγκυρα το μήνυμα Μητσοτάκη από Νταβός

Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο οικονομικό forum του Νταβός, για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα συνεχίσει να μιλάει για την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, ενώ επισήμανε την ανάγκη να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αναφορά Ερντογάν ότι δεν θα ξαναμιλήσει μαζί του: «Με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς, που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα ‘διεθνοποιήσω’ ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση». 

Ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική κληθείς να σχολιάσει τον μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. «Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός στη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, τόνισε πως η ΕΕ απέδειξε την ενότητα της αλλά και την ταχύτητα της σε ό,τι αφορά στην επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Η κρίση στην Ουκρανία ώθησε την ΕΕ να σκεφτεί πολύ πιο στρατηγικά και εν προκειμένω το ζήτημα της στρατηγικής της αυτονομίας, του οποίου είμαι ένθερμος υποστηρικτής πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, έχουμε πλέον έναν επιπρόσθετο στόχο, αυτόν της ταχείας απεξάρτησης από τη Ρωσία, επιχείρηση στην οποία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς είναι βασικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «η Ελλάδα, που εξαρτάτο από τα προγράμματα διάσωσης δεν υπάρχει πλέον» σημειώνοντας ότι η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ αποτελεί μία από τις ισχυρότερες ενδείξεις για το πόσο έχει αλλάξει η χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι