ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες χαιρετίζουν την συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων
12/06/2018Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας, ενώ με κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν την ικανοποίησή τους οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Φεντερίκα Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν.
«Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ για την επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων», αναφέρει ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ και προσθέτει ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία αποδεικνύει την πολυετή υπομονετική διπλωματία και την προθυμία αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε την περιοχή για πολύ καιρό».
Παραλλήλως καλεί «τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που επετεύχθη από τους δύο ηγέτες», σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας «θα θέσει τα Σκόπια σε πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια».
Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες
Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της «ιστορικής», όπως αναφέρουν, συμφωνίας εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν. Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην «μεταμόρφωση» ολόκληρης της Νοτιο – Ανατολικής Ευρώπης.
«Η διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αιγίδα των Η.Ε. και η διαμεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Mάθιου Νίμιτς, μαζί με την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ, αποτελούν σαφή απόδειξη της δύναμης που έχει η πολυμερής διπλωματία, ο διάλογος, ο σεβασμός και η βούληση για εξεύρεση λύσεων, όπου κερδίζουν όλες οι πλευρές (win-win), ακόμα και για τα πιο δύσκολα θέματα», τονίζουν οι δύο ευρωπαίοι επίτροποι. Παραλλήλως υπογραμμίζουν ότι έχει ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιριών», το οποίο πρέπει η ΕΕ να εκμεταλλευτεί.
Οι δύο επίτροποι επισημαίνουν ακόμη ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή». Καλούν μάλιστα το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει τη σύσταση της Επιτροπής και να ξεκινήσει με την πΓΔΜ, διαπραγματεύσεις προσχώρησης εντός του μηνός και επισημαίνουν ότι αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο ως αναγνώριση των σημαντικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της πΓΔΜ, αλλά και για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας προς όφελος και των δύο χωρών.
Αναφέρουν τέλος ότι «η ΕΕ ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή. Τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα, με όλα μας τα μέσα, στο ίδιο πνεύμα διαλόγου για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον».