ΝΑΤΟ: Μάχη μέχρι τελευταία στιγμή υπέρ της Τουρκίας, της έπλεξε το εγκώμιο

Πέθανε το πρόωρο βρέφος από κορονοϊό – Διασωληνωμένη η μητέρα του

Ο Νορβηγός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε πόσο σημαντική για το ΝΑΤΟ ειναι η Τουρκία, ακόμα και στο “παρά πέντε” της Συνόδου Κορυφής και μάλιστα με μακροσκελέστατες δηλώσεις.

Ο Στόλτενμπεργκ, εκμεταλλευόμενος τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό, σε δηλώσεις που έκανε μετά από αυτήν, άδραξε την ευκαιρία για να δηλώσει πάλι την πίστη του στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ανέλυσε τους πολλούς  λόγους για τους οποίους η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος:

Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο γενικός γραμματέας για αυτές του τις δηλώσεις -και μάλιστα τόσο αναλυτικές- δεν είναι τυχαία, αφού την ίδια ώρα ξεκινούσε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών που θα αποφασίσει για την Τουρκία.

«Συζητήσαμε με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό επίσης την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά έχουμε εργαστεί εδώ στο ΝΑΤΟ για να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό. Παραμένω αφοσιωμένος στην ενίσχυση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνομιλίες για την επίλυση της υποκείμενης διαφοράς. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι και οι σύμμαχοι συνειδητοποιούν ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, επειδή συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία. Και ήταν καθοριστική για την καταπολέμηση του ISIS, την απελευθέρωση του εδάφους του ISIS που ελέγχεται στο Ιράκ και τη Συρία. Επίσης η Τουρκία  φιλοξενεί  4 εκατομμύρια πρόσφυγες και είναι μία σύμμαχος που υπέστη τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από όλους. Υπάρχουν λοιπόν διαφορές, υπάρχουν διαφωνίες, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συνειδητοποιούμε τη σημασία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και μέλους της δυτικής οικογένειας», είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι