Νατσιός: Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν υποκύπτουν στην τουρκική στρατηγική εκβιασμού
24/09/2025
Κριτική προς την κυβέρνηση από τον πρόεδρο της ΝΙΚΗΣ.
Συγκεκριμένα σε δήλωση του ο Δημήτρης Νατσιός τονίζει τα παρακάτω:
“Η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ, όπου ανέφερε ότι «κάθε έργο στην Ανατολική Μεσόγειο που αποκλείει την Τουρκία και το Ψευδοκράτος δεν θα είναι επιτυχημένο», είναι η επιβεβαίωση της στρατηγικής εκβιασμού που η Άγκυρα εφαρμόζει με στόχο την αναγνώριση του ψευδοκράτους, χρησιμοποιώντας την ενέργεια ως μέσο πίεσης.
Ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός, χωρίς περιστροφές, ξεκαθάρισε ότι η τουρκική τακτική δεν αφορά μόνο τη διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει την «αναγνώριση» του ψευδοκράτους μέσω κάθε διαθέσιμου μέσου — από μυστικές διασκέψεις μέχρι και εξωτερικές συμφωνίες.
Αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια ενός προηγούμενου παρασκηνίου, το οποίο είχε διαρρεύσει από μυστικές συνομιλίες με το ΕΛΙΑΜΕΠ, σχετικά με μία πιθανή πενταμερή διάσκεψη για την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Ανατολικής Μεσογείου, με την συμμετοχή της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους. Η στόχευση της Άγκυρας είναι ξεκάθαρη: με κάθε μέσο, επιδιώκει να εξασφαλίσει τη διεθνή «αναγνώριση» του ψευδοκράτους, προκειμένου να αποκτήσει αναγνωρισμένα δικαιώματα στην περιοχή, και σε περίπτωση αποτυχίας, να συνεχίσει να βάζει εμπόδια σε κάθε έργο που αφορά τη θάλασσα του Αιγαίου και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η πολιτική του εκβιασμού που ακολουθεί η Τουρκία –με τη συνέχιση των απειλών για την ΑΟΖ και την ενεργειακή πίεση– δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Εάν η Ελλάδα και η Κύπρος υποκύψουν σε αυτήν την πίεση, η Ελλάδα κινδυνεύει να δει τις κυριαρχικές της θέσεις να υπονομεύονται, και η Κύπρος να συνεχίσει να είναι όμηρος της τουρκικής αδιαλλαξίας.
Ο κ. Νατσιός, ανέδειξε την ανάγκη για την άμεση και συντονισμένη αντίδραση των δύο κρατών. «Η πολιτική της ηττοπάθειας και των συμβιβασμών πρέπει να τελειώσει. Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς», τόνισε, επισημαίνοντας πως η μόνη αποτελεσματική απάντηση σε αυτήν τη στρατηγική είναι η ενότητα και η σύμπνοια Ελλάδας και Κύπρου. Ο ίδιος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα επαναφοράς του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, το οποίο θεωρεί κρίσιμο για την αναχαίτιση των τουρκικών προθέσεων και την εξασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.
Η Τουρκία, συνεχώς και χωρίς διάθεση συμβιβασμού, προχωρά σε διεκδικήσεις και εκβιασμούς με την ευκολία που χαρακτηρίζει τις αναθεωρητικές δυνάμεις της περιοχής. Και το μήνυμα του Πρόεδρου της ΝΙΚΗΣ είναι σαφές: η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να παραδώσουν ούτε χιλιοστό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, ούτε να επιτρέψουν τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους μέσω τουρκοκυπριακών συμφωνιών και ενεργειακών εκβιασμών.
Η ώρα για σιωπή και υποχωρήσεις έχει περάσει. Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα: τα κυριαρχικά τους δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και καμία στρατηγική εκβιασμού δεν θα τους εξαναγκάσει να τα παραχωρήσουν.”