Ναύαρχοι και Ερντογάν: 10 κρατήσεις κατ΄οίκον – “Μοντρέ, ναι μεν, αλλά…”(upd)

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα τους 104 ε.α. ναυάρχους ότι με την επιστολή τους υπονοούν «πολιτικό πραξικόπημα, ενώ το καθήκον των απόστρατων ναυάρχων δεν είναι να κάνουν τέτοιες δηλώσεις και η επιστολή ξεπερνά τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης»  ενώ προχώρησε και σε συλλήψεις στην ουσία.

Επίσης τόνισε ότι είναι δεσμευμένος στη Συνθήκη του Μοντρέ, παρά το γεγονός ότι οι “φήμες” λένε ότι θέλει να ανοίξει το παράλληλο προς τα Στενά κανάλι, ώστε εκεί να είναι ελεύθερος να επιτρέπει π.χ. τη διέλευση αμερικανικών αεροπλανοφόρων. Αυτό -λένε αναλυτές- μπορεί να μην το κάνει ποτέ, αλλά το “ελευθέρας” σε ένα κανάλι “εκτός Μοντρέ” θα του δώσει ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα με τη Ρωσία.

Για τη συνθήκη του Μοντρέ είπε κατά λέξη: «Αποτελούσε ένα σημαντικό κέρδος για την Τουρκία για την εποχή εκείνη. Συνεχίζουμε να δεσμευόμαστε από τη Συνθήκη, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξει μια πιο ευνοϊκή που θα την αντικαταστήσει. Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε τη Συνθήκη του Μοντρέ προς το παρόν. Όμως, εάν μελλοντικά υπάρξουν και άλλες επιλογές, τότε θα είμαστε έτοιμοι να επαναξιολογήσουμε τους όρους της σε ρεαλιστική βάση».

Νωρίτερα σήμερα, δέκα απόστρατοι ναύαρχοι συνελήφθησαν μετά την ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν οι 100 και πλέον  ναύαρχοι στην οποία επικρίνουν το σχέδιο Ερντογάν για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» και καλούν τη χώρα να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου. Επίσης ζητούν από την κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει από τις αρχές του Κεμάλ Ατατούρκ.

Εκτός από τους δέκα που ήδη κρατούνται «για να διερευνηθεί η ανοιχτή επιστολή που απηύθυναν», έχουν κληθεί σε απολογία και άλλοι τέσσερις που δεν θα κρατηθούν λόγω της ηλικίας τους, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Μεταξύ των κρατουμένων είναι ο Τζεμ Γκουρντενίζ, ο “πατέρας” της ιδέας της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Οι δέκα είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στο  Μαρμαρά και επρόκειτο να κληθούν για ανάκριση ή απολογία από τον εισαγγελέα της Άγκυρας. Αυτοί οι 14 θεωρούνται οι εμπνευστές της επιστολής και η κατηγορία που σχεδιάζεται να τους απαγγελθεί είναι «συνωμοσία για διάπραξη εγκλήματος κατά του κράτους και του Συντάγματος».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι