Νέα Αριστερά και ΚΚΕ ζητούν αποστασιοποίηση – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταδικάζουν την επίθεση του Ιράν

Νέα Αριστερά και ΚΚΕ ζητούν αποστασιοποίηση – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταδικάζουν την επίθεση του Ιράν

Στην επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή που μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ και των συμμάχων του κατά του Ιράν, αναφέρεται η Νέα Αριστερά για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Απαιτείται άμεση αποφασιστική πολιτική και διπλωματική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την αποκλιμάκωση και την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» ανέφερε σχετικά στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «εγκαταλείψει την επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο», την προτρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και να συγκαλέσει άμεσα το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

«Η χτεσινή αεροπορική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ως απάντηση στον βομβαρδισμό του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό από το Ισραήλ, γεννά τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης. «Ο δυτικός κόσμος έχει καθοριστική ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές. Η πολιτική που παρακολουθεί με απάθεια τη συνέχιση της γενοκτονίας στη Γάζα, τροφοδοτεί την ένταση. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Απαιτείται άμεση αποφασιστική πολιτική και διπλωματική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την αποκλιμάκωση και την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση του Παλαιστινιακού στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κάθε άλλη επιλογή, μας οδηγεί στον όλεθρο και απειλεί την παγκόσμια Ειρήνη.

»Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα. Να σταματήσει η υποστήριξη προς τη φιλοπόλεμη κυβέρνηση Νετανιάχου. Να μπει φραγμός στα σχέδια στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης. Να αναλάβει η Ελλάδα άμεσες πρωτοβουλίες -σε συνεργασία με κυβερνήσεις χωρών όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία- για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και την άμεση κατάπαυση του πυρός», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης.

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ  αναφέρει τα εξής: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ και εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και τον ΟΗΕ και την ΕΕ, να προβούν στις δέουσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση και στην απαραίτητη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας”.

Το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα αναφέρει τα εξής: «Η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ συνιστά καταδικαστέα κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή με πολύ σοβαρούς κινδύνους για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες για την άμεση αποφυγή επέκτασης της σύρραξης, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για την προστασία των λαών της ευρύτερης περιοχής. Είναι, παράλληλα, μία επιβεβαίωση της ανάγκης για άμεσο τερματισμό της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα και επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ, καθώς και για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Η αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα στην εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας, με νεκρούς Ιρανούς αξιωματούχους, συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή που μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ και των συμμάχων του κατά του Ιράν.

»«Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή ότι η ισραηλινή κατοχή και η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι ισραηλινές επιθέσεις στην Συρία και στο Λίβανο, καθώς επίσης οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ερυθρά Θάλασσα, με την παρουσία ευρωατλαντικών στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμμετοχή και της Ελλάδας, διαμορφώνουν τους όρους για γενίκευση του πολέμου και ανοίγουν τις “πύλες της κολάσεως”. Οι λαοί της περιοχής, μαζί και ο ελληνικός λαός, είναι στη δίνη μεγάλων κινδύνων.

»Η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, είναι μπλεγμένη μέχρι το λαιμό σε δύο ταυτόχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, με οδυνηρές συνέπειες» επισημαίνει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «πρέπει να αποσύρει άμεσα την στήριξη της στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η Φρεγάτα «Ύδρα» από την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο λαός να μην αποδεχθεί να γίνει “κρέας για τα κανόνια” των ιμπεριαλιστών, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, να καταδικάσει αποφασιστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και τα ΝΑΤΟϊκά, ευρωατλαντικά κόμματα, να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ που παλεύει με συνέπεια για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, αποτινάζοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά».

Το κόμμα που δημιουργησε ο Πέτρος Κόκκαλης, ο “Κόσμος”, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει : «Πρέπει να συγκληθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη κρίση στη Μέση Ανατολή προκειμένου αυτό να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση και την ειρήνη στην περιοχή.

»Η άνευ προηγουμένου μαζική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, που έρχεται σε συνέχεια της ισραηλινής επίθεσης στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, απειλεί με γενίκευση της σύρραξης απειλώντας την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, με σαφείς διεθνείς διαστάσεις».

Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη καθιερωμένη ανάρτησή του στο διαδίκτυο, όπου για το θέμα αυτό γράφει: «Θέλω να ξεκινήσω με την ξεκάθαρη απερίφραστη καταδίκη της Ελληνικής Κυβέρνησης και εμού προσωπικά απέναντι στη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ. Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή. Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα της κατάστασης και να δηλώσουμε με κάθε τρόπο τη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της νέας έντασης». Εν συνεχεία κάνει ανασκόπηση της εβδομάδας για το κυβερνητικό έργο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι