Νέα ένταση με τον Μακρόν – Διαψεύδει ότι στέλνει 2.000 ένστολους στην Ουκρανία

Νέα ένταση με τον Μακρόν – Διαψεύδει ότι στέλνει 2.000 ένστολους στην Ουκρανία

Η Γαλλία διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά ότι ετοιμάζεται να στείλει 2.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, είδηση που μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Οι Γάλλοι αποδίδουν την είδηση σε ρωσική προπαγάνδα και προσπάθεια παραπληροφόρησης.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας Αντικατασκοπείας (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν, είπε χθες ότι «αν σταλούν εκεί 2.000 Γάλλοι στρατιώτες όπως μαθαίνουμε, θα γίνουν στόχος προτεραιότητας για το στρατό μας».

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας καλεί «σε επαγρύπνηση για να αποφευχθεί οποιαδήποτε εργαλειοποίηση από τέτοιου είδους ελιγμούς. Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τον διευθυντή της ρωσικής υπηρεσίας είναι μια συστηματική προσφυγή στη μαζική παραπληροφόρηση που χρησιμοποιείται ευρέως από τη Ρωσία», αναφέρει σε ανάρτησή του γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Προ διμήνου η Μόσχα είχε καταγγείλει ότι βρίσκονται στην Ουκρανία Γάλλοι μισθοφόροι και ότι σκοτώθηκαν πολλοί από αυτούς όταν ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε σε ένα συγκεκριμένο κτήριο. Η Γαλλία είχε και πάλι διαψεύσει και είχε ζητήσει από τη Ρωσία να παράσχει αποδείξεις.

Άλλοι εκτιμούν ότι ο Μακρόν δεν αποκλείεται να το εξετάζει ως ενδεχόμενο, επειδή αυτός και δύο ανατολικοευρωπαίοι ηγέτες είναι υπέρ της αποστολής στρατού στην Ουκρανία σε διμερή βάση, παρότι ανήκουν στο ΝΑΤΟ και κάτι τέτοιο θα θεωρείτο casus belli. Επίσης προ διημέρου η Γαλλία υπέγραψε με την Ουκρανία διμερή στρατιωτική συμφωνία. Άλλοι εκτιμούν ότι ο Μακρόν πιθανόν να άφησε να διαρρεύσει αυτή η εικασία για να μετρήσει αντιδράσεις και ότι δεν θα προχωρήσει.

Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι ναι μεν στην Ουκρανία υπάρχουν μεμονωμένοι ένοπλοι Γάλλοι πολίτες στο πλευρό των Ουκρανών, κυρίως ως εθελοντές, όμως είναι λίγοι και δεν συνιστούν επ΄ουδενί, προς το παρόν τουλάχιστον, κανονικό σώμα στρατού. Πιστεύουν ότι η πληροφορία για αποστολή 2.000 ανδρών συνιστά ρωσική προπαγάνδα ή ότι ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας ήθελε να στείλει “μήνυμα” στη Γαλλία.

Η αποστολή στρατού έχει απορριφθεί από το σύνολο των μελών του ΝΑΤΟ, όμως όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν μεμονωμένοι Γάλλοι που μάχονται στην Ουκρανία,  αφού δίνουν και συνεντεύξεις.  Οι μεμονωμένοι εθελοντές ή και μισθοφόροι δεν αξιολογούνται από κανέναν ως αιτία πολέμου, αφού πολλές εθνικότητες μετέχουν ένθεν και ένθεν σε αυτό τον πόλεμο:

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι