Νέα ένταση μεταξύ Ιράν και Μπαλούχων στα σύνορα με το Πακιστάν

Νέα ένταση μεταξύ Ιράν και Μπαλούχων στα σύνορα με το Πακιστάν

Μέλος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δολοφονήθηκε στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν, στο νιοτιοανατολικό Ιράν -περιοχή που  συνορεύει με το Πακιστανικό Μπαλουχιστάν (Βελουχιστάν παλαιότερα) και με το Αφγανιστάν

Όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA του Ιράν, «είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για την ταυτοποίηση και την καταδίωξη των δραστών».

Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη αφού το Ιράν παραβίασε τον πακιστανικό εναέριο χώρο, γεγονός που θεωρεί ότι συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας του. Η παραβίαση σημειώθηκε μια ημέρα πριν, όταν το Ιράν έπληξε με πυραύλους δύο βάσεις της σουνιτικής οργάνωσης «Τζάις αλ Άντλ» («Στρατός της Δικαιοσύνης») στο πακιστανικό τμήμα του Μπαλουχιστάν.

Οι μαχητές της συγκεκριμένης οργάνωσης έχουν κατά καιρούς επιτεθεί σε ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στη μεθόριο των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν από αυτά τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα. Πριν από ένα μήνα οι Μπαλούχοι ή πάντως μέλη της προαναφερομένης σουνιτικής οργάνωσης είχαν επιτεθεί σε ιρανικό αστυνομικό τμήμα σκοτώνοντας 11 αστυνομικούς. Το ορμητήριό τους είναι το πακιστανικό Μπαλουχιστάν. Το τελευταίο αποτελεί ομόσπονδο κρατίδιο του Πακιστάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι