Νέα ένταση στη νότια Σινική με εμβολισμούς ακταιωρών Κίνας και Φιλιππίνων

Νέα ένταση στη νότια Σινική με εμβολισμούς ακταιωρών Κίνας και Φιλιππίνων

Οι Φιλιππίνες και η Κίνα αλληλοκατηγορούνται σήμερα για νέο επεισόδιο (το πέμπτο κατά σειρά) στη νότια Σινική Θάλασσα, όπου εμβολίστηκαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος και των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ πήραν αμέσως το μέρος των Φιλιππίνων. Οι δύο χώρες αποδίδουν τους εμβολισμούς σε επικίνδυνους ελιγμούς των ακταιωρών της άλλης.

Η σύγκρουση των σκαφών, κατά την οποία δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, σημειώθηκε κοντά σε έναν ύφαλο ονόματι Σαμπίνα, ο οποίος στις Φιλιππίνες ονομάζεται Εσκόντα. Πρόκειται για το πέμπτο επεισόδιο μεταξύ των ναυτικών αλλά και αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στην ίδια θαλάσσια περιοχή μέσα στον Αύγουστο. Εκτός από τις Φιλιππίνες, διαφιλονικούμενα θεωρούν τα ύδατα και το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι, καθώς η Σινική Θάλασσα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, πιθανόν και σε σπάνιες γαίες. Πέραν του ότι είναι ένα πέρασμα εμπορικών πλοίων “αξίας” 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι βέβαιο ότι έχει κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι η ακταιωρός υπέστη σοβαρές ζημιές όταν εμβολίστηκε τρεις φορές από κινεζική ακταιωρό σήμερα το πρωί. Η κινεζική ακτοφυλακή επέρριψε την ευθύνη για το περιστατικό στις Φιλιππίνες, ότι πρώτη η φιλιππινέζικη ακταιωρός αποπειράθηκε να εμβολίσει κινεζική. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στις Φιλιππίνες δήλωσε σήμερα ότι «οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις πολλαπλές επικίνδυνες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Κίνα, περιλαμβανομένου του σημερινού επεισοδίου»

H κινεζική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι η φιλιππινέζικη ακταιωρός παρανόμως εισήλθε σε χωριά ύδατα της Κίνας και προσπάθησε να εμβολίσει κινεζικά πλωτά σκάφη. «Οι Φιλιππίνες πρέπει να αποτραβηχτούν άμεσα από την περιοχή της ατόλης Σιαν Μπιν ή να υποστούν τις συνέπειες. Η Κινεζική ακτοφυλακή θα λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για να αποτρέψει κάθε προκλητική ενέργεια ή όχληση και θα διαφυλάξει την εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx