Νέο πλήγμα των Ουκρανών στην Κριμαία – Καταστράφηκε η γέφυρα Χόνχαρ

Νέο πλήγμα των Ουκρανών στην Κριμαία – Καταστράφηκε η γέφυρα Χόνχαρ

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον διορισμένο από την Μόσχα, ηγέτη της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, μετάδωσε πως καταστράφηκε η γέφυρα Χόνχαρ στην Κριμαία από ένα πυραυλικό πλήγμα που έγινε από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία είχε προηγούμενα πλήξει την ίδια γέφυρα στην Κριμαία τον Ιούνιο, καθώς είναι ένα από τα μετρημένα στα δάκτυλα, σημεία διέλευσης μεταξύ της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας. Το Κίεβο διεμήνυσε χτες ότι σε «μία περιοχή πολεμικού κινδύνου» βρίσκονται και τα λιμάνια της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. H προειδοποίηση του Κιέβου ισχύει για τα λιμάνια της Ανάπα, του Νοβοροσίσκ, του Γκελεντζίκ, του Τουάπσε, του Σότσι και του Ταμάν της Ρωσίας.

Προηγουμένως, επιδρομή drones στην περιοχή Ποντόλσκ της Μόσχας, ανέφεραν σήμερα οι τοπικές αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας ενώ έκλεισε προσωρινά το διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε μόνο ότι οι δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν ένα drone χωρίς να αναφερθούν θύματα ή τραυματίες.

«Σήμερα, στις 11:27 π.μ., έγινε προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση από μη επανδρωμένο εναέριο όχημα στην περιοχή της Μόσχας, αλλά καταστράφηκε», ανέφερε το υπουργείο. «Ως αποτέλεσμα της απόκρουσης της τρομοκρατικής επίθεσης, δεν υπήρξαν θύματα ή καταστροφή». Πριν από αυτό η διοίκηση του αεροδρομίου Vnukovo ανακοίνωσε ότι «στο διεθνές αεροδρόμιο, για λόγους πέρα από τον έλεγχό του, επιβλήθηκαν προσωρινοί περιορισμοί στην απογείωση και προσγείωση αεροσκαφών. Ορισμένες από τις πτήσεις κατευθύνθηκαν σε άλλα αεροδρόμια».

Δεν είναι η πρώτη φορά που κλείνει το αεροδρόμιο, εξαιτίας των επιθέσεων drones. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσία ανακοίνωσε την προηγούμενη Τρίτη, ότι «το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να επιτεθεί με αμερικανικά drones στη Μόσχα και σε προάστια της πρωτεύουσας». Δύο UAV καταστράφηκαν από την αεράμυνα πάνω από τις περιοχές Odintsovo και Narofominsk, το ένα με εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά συνετρίβη στον πύργο της πόλης της Μόσχας, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία

Aπό την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε τη Ρωσία ότι έπληξε με πύραυλο ακριβείας κέντρο μετάγγισης αίματος στη βορειοανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ανθρώπους, ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο Ζελένσκι δεν έδωσε πληροφορίες για το πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση του Σαββάτου στο κέντρο αίματος στην περιοχή του Χάρκοβο. «Αυτό το έγκλημα πολέμου από μόνο του λέει τα πάντα για τη ρωσική επιθετικότητα», είπε ο Ζελένσκι.

Νωρίτερα από το Κίεβο έγινε γνωστό ότι επλήγησαν και κτίρια της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Motor Sich, όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Μια νέα επίθεση με ρωσικούς πυραύλους έγινε εναντίον της χώρας μας (…) Έπληξαν τη Motor Sich και την περιοχή του Χμελνίτσκι» ανέφερε ο Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του που μεταδίδεται από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το εργοστάσιο της Motor Sich στη Ζαπορίζια είχε χτυπηθεί από τους Ρώσους λίγους μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Πέρσι το φθινόπωρο το ουκρανικό κράτος εθνικοποίησε την εταιρεία η οποία κατασκευάζει κυρίως μηχανές για αεροσκάφη, ελικόπτερα και δρόνους, επικαλούμενο τη στρατηγική σημασία της, ώστε να βοηθήσει στην πολεμική προσπάθεια.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ρωσία εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους Kinjal και πυραύλους πλεύσης Kalibr, «ορισμένοι εκ των οποίων καταρρίφθηκαν». Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Ζαπορίζια, σε μια περιοχή που ελέγχεται εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις. Δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί αν τα ρωσικά πλήγματα είχαν ως στόχο την έδρα της Motor Sich.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι