Νέα επίθεση σε ρωσικό πλοίο στο στενό του Κερτς

Νέα επίθεση σε ρωσικό πλοίο στο στενό του Κερτς

Ουκρανικά drones έπληξαν πετρελαιοφόρο στο στενό του Κερτς, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η κυκλοφορία στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Είχε προηγηθεί η χτεσινή επίθεση σε ρωσικό πλοίο στην Μαύρη Θάλασσα. 

Το πλοίο από τη Ρωσία στο στενό του Κερτς υπέστη ζημιές και έφθασαν επιτόπου δύο ρυμουλκά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το Κέντρο θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης. Το πρακτορείο διευκρίνισε πως – μετά την επίθεση της Ουκρανίας – δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου από το πλοίο, το οποίο είχε πλήρωμα 11 ατόμων.

Σύμφωνα με τους Moscow Times, πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο SIG, στο οποίο έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις επειδή προμήθευσε καύσιμα στις ρωσικές δυνάμεις που είχαν πάει να βοηθήσουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

Μέλη του πληρώματος τραυματίσθηκαν από θραύσματα γυαλιού κατά την επίθεση, ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram ένας δημόσιος αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τη Ρωσία στην ουκρανική περιφέρεια της Ζαπορίζια, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ.

Η κυκλοφορία στη γέφυρα που συνδέει με τη Ρωσία τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία έχει προσαρτήσει η Μόσχα, διακόπηκε για τρεις ώρες πριν επαναληφθεί νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το κέντρο ενημέρωσης για τους αυτοκινητοδρόμους.

Η επίθεση στην Μαύρη Θάλασσα

Χτες σοβαρές ζημιές σε ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα φέρεται να επέφερε η ουκρανική επίθεση με drones στη ρωσική ναυτική βάση, στο Νοβοροσίσκ. Σύμφωνα με το CNN, εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το πλοίο Olenogorsky Gornyak να ρυμουλκείται, ενώ από το χτύπημα το πλοίο φαίνεται έχει πάρει κλίση.

Το συγκεκριμένο πλοίο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, έχει ηλικία 43 ετών, ανήκει στον Βόρειο Στόλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικοί και μπορεί nα μεταφέρει φορτίο 450 τόνων, καθώς και 25 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Πρόσφατα, αξιοποιήθηκε για τη μεταφορά πολιτικών οχημάτων και αγαθών από και προς την Κριμαία.

Ουκρανική πηγή δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο πως ένα θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έφερε 450 κιλά εκρηκτικά (TNT) επιτέθηκε επιτυχώς στο πλοίο. Η ίδια μάλιστα πηγή αναφέρει πως στο πλοίο επέβαιναν περίπου 100 Ρώσοι στρατιωτικοί.

«Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, το ρωσικό πλοίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του», ανέφερε η ίδια πηγή. Το βίντεο διάρκειας 36 δευτερολέπτων  δείχνει το drone να πλησιάζει το πλοίο και τελειώνει ακριβώς τη στιγμή που το  φτάνει στο στόχο του.

 

Η ουκρανική πηγή ανέφερε ότι η επίθεση ήταν μια κοινή επιχείρηση της πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και του ουκρανικού Ναυτικού.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του για την χτεσινή επίθση πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) σε βάση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή όπου βρίσκεται το λιμάνι στρατηγικής σημασίας Νοβοροσίσκ. Παράλληλα, έκανε λόγο για τουλάχιστον δυο ναυτικά drones που καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 10 ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξουδετέρωσε άλλα τρία UAVs με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Δεν υπήρξε καμία αναφορά για ζημιές στο πλοίο ή τυχόν θύματα.

Η επίθεση στο Νοβοροσίσκ, το οποίο συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ρωσικά εμπορικά λιμάνια, είναι η πρώτη αφότου ξέσπασε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022. Ρώσοι χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν νωρίτερα πως άκουγαν εκρήξεις και πυρά. Βίντεο που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ειδησεογραφικούς ιστότοπους εικόνιζαν πλοία να κινούνται σε μικρή απόσταση από την ακτή, ενώ ακούγονταν πυρά από την κατεύθυνση της θάλασσας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι