Νέα επίθεση στο ιρανικό Μπαλουχιστάν με εννέα εργάτες γης νεκρούς

Νέα επίθεση στο ιρανικό Μπαλουχιστάν με εννέα εργάτες γης νεκρούς

«Ένοπλοι σκότωσαν εννέα Πακιστανούς εργάτες στο νοτιοανατολικό Ιράν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν», ανακοίνωσε ο πρεσβευτής του Ιράν στο Ισλαμαμπάντ.  Υπενθυμίζεται ότι οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν νέα ένταση στις διμερείς τους σχέσεις, λόγω ενόπλων οργανώσεων αλλά και λαθρεμπόρων στην ιστορική περιοχή Βελουχιστάν (Μπαλουχιστάν, πλέον), η οποία μοιράστηκε σε Ιράν (νοτιοανατολικά), Πακιστάν και Αφγανιστάν. Δεν είναι σαφή τα κίνητρα της τελευταίας επίθεσης, δηλ. κατά των εργατών.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση και οι δύο χώρες (Ιράν και Πακιστάν) αλληλοκατηγορούνται συχνά ότι επιτρέπουν σε ένοπλες οργανώσεις να κάνουν επιθέσεις από το έδαφος του ενός κράτους εις βάρος πολιτών του άλλου.

Στις 16 Ιανουαρίου, το Ιράν χτύπησε με πύραυλο «την βάση τρομοκρατικής οργάνωσης» στο έδαφος του Πακιστάν, το οποίο απάντησε στις 18 Ιανουαρίου με επιθέσεις κατά «κρησφύγετων τρομοκρατών» στο Ιράν. Και στις δύο επιθέσεις σκοτώθηκαν ένοπλοι, αλλά και άμαχοι, γεγονός που εντείνει την διπλωματική κρίση. Το Πακιστάν ανακάλεσε μάλιστα τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη και ανακοίνωσε ότι ο Ιρανός πρεσβευτής στο Πακιστάν, που βρισκόταν στην χώρα του, θα εμποδισθεί να επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ.

Ομως, στις 22 Ιανουαρίου, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν εξομάλυνση των σχέσεων. Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι επίκειται επίσημη επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στο Ισλαμαμπάντ.

Η νέα επίθεση πραγματοποιήθηκε όταν οι διαδικασίες επανόδου των δύο πρεσβευτών στην Τεχεράνη και στο Ισλαμαμπάντ βρίσκονταν σε εξέλιξη. Στην περιοχή δρα μια ένοπλη ισλαμική οργάνωση σουνιτών, αλλά και οι Μπαλούχοι είναι εν γένει σουνίτες. Σύμφωνα με το Ιράν αυτή η οργάνωση, ορμώμενη από το Πακιστανικό Μπαλουχιστάν σκότωσε 11 αστυνομικούς στο Ιρανικό Μπαλουχιστάν και γι΄ αυτό χτύπησε με πύραυλο την βάση τους στην γείτονα χώρα. Ομως το Πακιστάν είχε στο παρελθόν έντονα προβλήματα με τους Μπαλούχους της επικράτειάς του και θέλει να διατηρεί ισορροπίες. Οι Μπαλούχοι στο Πακιστάν δεν αποτελούν απλώς μια επαρχία του κράτους, όπως στο Ιράν, αλλά ομόσπονδο κρατίδιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι