Νέα Καληδονία: Έστειλαν πάλι στρατό οι Γάλλοι – Έξι νεκροί σε μία εβδομάδα

Νέα Καληδονία: Έστειλαν πάλι στρατό οι Γάλλοι – Έξι νεκροί σε μία εβδομάδα

Εκτεταμένη γαλλική αστυνομική και στρατιωτική επιχείρηση λαμβάνει χώρα στη Νέα Καληδονία για να ανοίξει το διεθνές αεροδρόμιο που έχει αποκλεισθεί λόγω των κινητοποιήσεων οργανώσεων που θέλουν την ανεξαρτητοποίηση της χώρας και δηλώνουν ότι ο νέος εκλογικός νόμος αλλοιώνει την έκφραση της βούλησης του πληθυσμού.

Ο νέος νόμος δίνει δικαίωμα ψήφου και σε Γάλλους που έχουν ζήσει μόνον δέκα χρόνια στα νησιά, ενώ το 1998 είχε συμφωνηθεί να μην περάσει τέτοιος νόμος. Με το νέο νόμο προστίθενται περίπου 25.000 νέοι ψηφοφόροι στο εκλογικό σώμα.

Πρόκειται για τα πιο σφοδρά και βίαια επεισόδια που έχει πλήξει την Νέα Καληδονία τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με το Aljazeera.  Η κυβέρνηση επέβαλε στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 μ.μ. και παράλληλα  “έκλεισε” το TikTok. Οι δρόμοι έχουν γεμίσει καμένα αυτοκίνητα και έχουν πυρποληθεί επίσης γαλλικές επιχειρήσεις.

Η Νέα Καληδονία αποτελεί υπερπόντια κτήση των Γάλλων στον Ειρηνικό Ωκεανό και βρίσκεται στα ανατολικά της Αυστραλίας. Ο πληθυσμός προσεγγίζει τις 300.000. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τρία δημοψηφίσματα όπου φέρεται το 57% (2020) έως 75% (δημοψήφισμα 2021) να μην επιθυμεί την πλήρη ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση, περισσότεροι από 600 βαριά οπλισμένοι Γάλλοι χωροφύλακες στάλθηκαν για να εξασφαλίσουν την οδό Route Territoriale 1, τον κεντρικό δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Νουμέα με το αεροδρόμιο. Χθες έχασε άλλος ένας πολίτης τη ζωή του  κατά την έκτη συνεχόμενη νύχτα βίαιων αναταραχών.

Το Σάββατο, η δήμαρχος της Νουμέα, Σόνια Λαγκάρντ, είπε ότι, ενώ η βία κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει ελαφρύνει κάπως, χάρη στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 το πρωί, «απέχουμε πολύ από την επιστροφή στην κανονικότητα. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται, το αντίθετο, παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία, η Νουμεά είναι υπό πολιορκία».

“Μωσαϊκό” κατοίκων και ιστορικό

Στα νησιά αυτά εγκαταστάθηκαν Βρετανοί και Γάλλοι κατά το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα, αλλά το νησί έγινε γαλλική κτήση το 1853. Για σχεδόν μισό αιώνα εν συνεχεία οι Γάλλοι το χρησιμοποιούσαν ως τόπο εξορίας και φυλακής. Τα νησιά -τα περισσότερα μικρά και πολύ αραιοκατοικημένα) αποτελούν υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας από το 1956.

Οι Συμφωνίες του Ματινιόν του 1988 παρέχουν μια μορφή αυτονομίας στα νησιά. Μετά το 1980 άρχισαν ταραχές για να αποκτηθεί πλήρης ανεξαρτησία και μέσα σε δέκα χρόνια “εκτονώθηκαν”. Δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία διεξήχθησαν το 2018 και το 2020, με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων να αντιτίθενται στην ανεξαρτησία. Το τελευταίο δημοψήφισμα έγινε τον Δεκέμβριο του 2021 και οι κάτοικοι  επέλεξαν να παραμείνουν μέρος της Γαλλίας.

Οι κάτοικοι της Νέας Καληδονίας χωρίζονται χονδρικά σε πέντε μεγάλες ομάδες: Οι Κανάκ είναι οι αυτόχθονες κάτοικοι της Νέας Καληδονίας. Σύμφωνα με το AlJazeera συνιστούν το 40% του πληθυσμού. Η παραδοσιακή εξουσία των αρχηγών των φυλών είναι νόμιμη και αναγνωρίζεται από το γαλλικό δίκαιο.

Μια δεύτερη ομάδα είναι οι απόγονοι Ευρωπαίων και Βορειοαφρικανών αιχμαλώτων και εποίκων.

Μία τρίτη ομάδα είναι Γάλλοι υπήκοοι που πήγαν στη Νέα Καληδονία από διάφορες γαλλικές επικράτειες, πολλοί από αυτούς για να δουλέψουν για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.Επίσης πολλοί πήγαν για μόνιμη εγκατάσταση.

Μία τέταρτη ομάδα είναι απόγονοι εκείνων των Ασιατών που μεταφέρθηκαν εκεί για να  δουλέψουν στα ορυχεία νικελίου της Νέας Καληδονίας πριν από περίπου έναν αιώνα -κυρίως Βιετναμέζοι, Κινέζοι και Ινδονήσιοι.

Μια πέμπτη ομάδα συνιστούν οι Πολυνήσιοι,  από τη Γαλλική Πολυνησία και τα επίσης γαλλικά νησιά Γουάλις και Φουτούνα. Ως Γάλλοι πολίτες, μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ της Νέας Καληδονίας και των άλλων δύο γαλλικών εδαφών.

Πηγή: Reuters, AlJazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx