ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέες σεισμικές δονήσεις 4,5 Ρίχτερ το πρωί στις Μοίρες Κρήτης

Νέα σεισμική δόνηση 4,5 R τα ξημερώματα στις Μοίρες της Κρήτης,

Νέα σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία χαρακτηρίζεται ασθενής, σημειώθηκε στις 03:48 τα ξημερώματα στην Κρήτη, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τις Μοίρες Ηρακλείου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 19,6 χιλιόμετρα. Ακολούθησε άλλη μία σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στις 7:36 το πρωί, χωρίς να προκληθούν ζημιές. 

Το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε ένας ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στο νότιο τμήμα του νομού Ηρακλείου και ειδικά νότια-νοτιοδυτικά από τις Μοίρες του Ηρακλείου. Από τότε παρατηρείται μία συνεχής σεισμική ακολουθία με πολλούς μετασεισμούς και τον μεγαλύτερο να υπολογίζεται στα 4,3 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Eυθύμης Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, χθες, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ την έντονη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κρήτη. Ο καθηγητής επισήμανε ότι έχουμε εκτόνωση του φαινομένου μετά τα 5,1 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης στις Μοίρες Ηρακλείου.

«Από τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ έχουν εκδηλωθεί γύρω στις 15 δονήσεις με μέγεθος από 3 μέχρι 4,5. Ο τελευταίος 4,5 ήταν τις πρώτες πρωινές ώρες. Θεωρώ ότι είμαστε σε μια διαδικασία εκτόνωσης και αυτό βεβαίως τόνισε και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Σεισμικής Διακινδύνευσης του Οργανισμού, η οποία ουσιαστικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με περιορισμένου εύρους σεισμική δραστηριότητα σε περιοχές που δεν μπορούν να δώσουν μεγαλύτερους σεισμούς όπως αυτή των Μοιρών ή του Κορινθιακού Κόλπου κοντά στο Ξυλόκαστρο».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι