Νέες αυξήσεις σε γάλα, φέτα, γιαούρτια – Αυτή τη φορά λόγω ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Νέες αυξήσεις σε γάλα, φέτα, γιαούρτια – Αυτή τη φορά λόγω ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Έρχονται ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, που έχει μειώσει δραματικά την παραγωγή

Μείωση στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος εξαιτίας της ευλογιάς, αναμένουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, με ταυτόχρονη αύξηση στις τις τιμές παραγωγού. Οι γαλακτοβιομηχανίες μιλούν ήδη για ελλείψεις στην πρώτη ύλη.

Εκπρόσωποι του χώρου προετοιμάζουν τος καταβωτές για ανατιμήσεις, καθώς η ευλογιά αιγοπροβάτων έχει οδηγήσει στην θανάτωση χιλιάδων ζώων. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, η παραγωγή γάλακτος αναμένεται να μειωθεί κατά 27% σε σχέση με πέρυσι.

«Ήδη συζητιέται αύξηση τιμών παραγωγού της τάξεως των επτά με δέκα λεπτών. Το διάστημα αυτό εμείς θεωρούμε όμως ότι αυτή η τιμή είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με το κόστος παραγωγής. Αυτό που ζητάμε είναι ότι θα πρέπει να επανέλθουμε σε τιμές που υπήρχαν το διάστημα πριν τον κορoνοϊό» δήλωσε ο Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα αναμένεται να αυξηθεί από τα 1,35 με 1,4 ευρώ στα 1,65 ευρώ το κιλό, ενώ σε ό,τι αφορά στο κατσικίσιο, εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από το 1 ευρώ το κιλό από τα 85 με 89 λεπτά του ευρώ που είναι σήμερα.

Ήδη, πάντως, οι γαλακτοβιομηχανίες αναφέρουν ότι παρατηρούνται ελλείψεις στο γάλα, προειδοποιώντας για νέες ανατιμήσεις στο επόμενο διάστημα, κυρίως στη φέτα. Έτσι, η τιμή της από τα 12,5 – 13 ευρώ το κιλό σήμερα, δεν αποκλείεται τη νέα χρονιά να ξεπεράσει ακόμη και τα 14 ευρώ το κιλό.

«Δυστυχώς, ο έλεγχος έχει χαθεί, το έχουμε πει πολλές φορές. Τα μέτρα ασφάλειας δεν έχουν εφαρμοστεί όπως θα έπρεπε και συνεχίζουμε να βλέπουμε δραματικές αυξήσεις στα μολυσμένα κοπάδια των αιγοπροβάτων, που σημαίνει ότι σφαγιάζονται, μειώνεται ο πληθυσμός, μειώνεται η πρώτη ύλη και επομένως θα μειωθεί και η παραγωγή της φέτας» τόνισε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος μιλώντας στο ΕΡΤnews Radio 105,8.

Το πρόβλημα με την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων έχει εντοπιστεί κυρίως στις περιοχές που έχουν πληγεί, που είναι η Θράκη, η Θεσσαλία, ο νομός Λαρίσης κυρίως και η Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΕΡΤ, newsit.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx