Νέες επιθέσεις του Ισραήλ στην περιοχή των Δρούζων
30/07/2025
Παρά την κατάπαυση του πυρός, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έπληξαν εκ νέου στόχους στην επαρχία Σουάιντα της νότιας Συρίας, όπου οι κάτοικοι ανήκουν κατά πλειονότητα στη μειονότητα των Δρούζων, χθες Τρίτη, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την προαναφερομένη μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, ισραηλινά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έπληξαν σε δυτικό τομέα της επαρχίας Σουάιντα βεδουίνους μαχητές και παραστρατιωτικούς προσκείμενους στις de facto αρχές. Η ίδια πηγή έκανε λόγο για «θύματα», αλλά δεν έδωσε απολογισμό. To Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων θεωρεί την πηγή αυτή αξιόπιστη, όμως το Ισραήλ την θεωρεί μονομερή.
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τις νέες “επιχειρήσεις” του στην περιοχή. Ερωτηθείς σχετικά, εκπρόσωπος περιορίστηκε να απαντήσει πως «δεν είναι ενήμερος» για πλήγματα εκεί.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγράφεται ευρύτερη κλιμάκωση της δραστηριότητας των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στην επαρχία. Κατά την πηγή αυτή, κάτοικοι και ακτιβιστές που συνεργάζονται με τη ΜΚΟ ανέφεραν πως αντιλήφθηκαν πολλές πτήσεις αναγνώρισης drones και ελικοπτέρων τις προηγούμενες 24 ώρες.
Πάνω από 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε περίπου μια εβδομάδα από τη 13η Ιουλίου μέχρι την εκεχειρία, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε μαχητών των Δρούζων και σουνιτών μουσουλμάνων Βεδουίνων. Καταγράφηκαν εκτελέσεις αμάχων με συνοπτικές διαδικασίες. Σημειωθηκαν πολλοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Σουάιντα και στη Δαμασκό, σε εκείνη τη φάση από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Ισραήλ επενέβη διατεινόμενο πως θέλει να προστατεύσει τους Δρούζους – άγνωστος αριθμός μελών της μειονότητας αυτής υπηρετούν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επειδή ζουν στο Ισραήλ και έχουν πάρει την υπηκοότητα. Θεωρούν τη Σουάιντα θεωρείται λίκνο και προπύργιό τους.
Κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ανακοινώθηκε πριν από 11 ημέρες, όμως μερικές ημέρες αργότερα, έγιναν νέα ισραηλινά πλήγματα, ιδίως σε δρόμους-κλειδιά που οδηγούν σε χωριά Δρούζων. Επισήμως οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τα πλήγματα αυτά. Στη φωτογραφία παιδιά εκτοπισμένων οικογενειών μαζεύουν νερό στην Νταράα, στη νότια Συρία -ίσως προέρχονται από φυλές Βεδουίνων σύμφωνα με κάποια μέσα, αλλά αυτό μάλλον δεν ευσταθεί, διότι οι γυναίκες των Βεδουίνων έχουν πάντα καλυμμένο το κεφάλι από μικρή ηλικία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και AlJazeera