Νέες κινεζικές επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία

Νέες κινεζικές επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία

Με εντυπωσιακή τιμητική φρουρά δέχτηκε τον Κινέζο πρόεδρο η ηγεσία της Ουγγαρίας, καθώς αναμένεται η Κίνα να κάνει εξαιρετικά μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Θα υπογραφούν περίπου 17 συμβάσεις. Η Ουγγαρία, όπως και η Σερβία (ο προηγούμενος σταθμός του Κινέζου ηγέτη) είναι και οι δύο ένθερμες υποστηρίκτριες του κινεζικού “δρόμου του μεταξιού” στη διακίνηση εμπορευμάτων από την Ασία στην Ευρώπη. Με τη Σερβία η Κίνα υπέγραψε προχθές περίπου 20 συμβάσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες για έργα οδοποιίας.

«Το τρέχον έτος σηματοδοτεί την 75η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Ουγγαρίας, γεγονός που προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», είπε ο πρόεδρος Σι κατά την άφιξή του, προσθέτοντας ότι με την Ουγγαρία θα χαράξουν από κοινού ένα νέο σχέδιο για τη συνεργασία και την ανάπτυξη, με σκοπό να κατευθύνουν τις σχέσεις Κίνας-Ουγγαρίας με μεγάλα βήματα προς τα εμπρός και να τις οδηγήσουν σε ένα υψηλότερο επίπεδο.

«Πιστεύω ότι, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο διεθνές τοπίο, η Κίνα και η Ουγγαρία θα βλέπουν και θα προσεγγίζουν πάντα τη διμερή σχέση τους με μακροπρόθεσμη προοπτική», δήλωσε.

Ο Όρμπαν άρχισε να προσεγγίζει ακόμα περισσότερο το Πεκίνο αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2010. Οι θερμές πολιτικές σχέσεις μετατράπηκαν σε επενδύσεις περίπου μια δεκαετία αργότερα, όταν οι κατασκευαστές μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων άρχισαν να φέρνουν την παραγωγή στην Ουγγαρία.

Ένας από τους μεγαλύτερους Κινέζους επενδυτές κατασκευάζει εργοστάσιο μπαταριών τη δεύτερη μεγαλυτερη πόλη της Ουγγαρίας μετά την Βουδαπέστη, στο Ντέμπρετσεν. Το κόστος ανέρχεται σε 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, άλλος Κινέζος βιομήχανος, κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων, δημιουργεί επίσης μεγάλες υποδομές στο νότο της Ουγγαρίας.

Η Κίνα έφερε την παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη πρώτον για να εξοικονομήσει τα μεταφορικά (για να είναι πλησιέστερα στα εργοστάσια αυτοκινήτων όπως της Daimler και της BMW), και δεύτερον, για να παρακάμψει τον προστατευτισμό της ΕΕ. Όταν δηλαδή αυξηθούν οι περιορισμοί σε εισαγωγές, οι μπαταριές αυτοκινήτων ή και τα ηλεκτρικά οχήματα που θα παράγουν οι Κινέζοι στην Ουγγαρία, θα αντιμετωπίσουν λιγότερα προβλήματα διακίνησης αφου θα παράγονται σε χώρα μέλος.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters και Xinhua

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι