Νέες προσπάθειες για τον τερματισμό του ρήγματος στο Κόλπο καθώς η κρίση μπαίνει στο 4ο έτος
02/06/2020Προσεγγίζει η τρίτη επέτειος μιας πικρής κρίσης στον Κόλπο και πρόσφατα ξεκίνησε μια σειρά διπλωματικών προσπαθειών σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης των διαφορών.
Στις 5 Ιουνίου 2017, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τους διπλωματικούς και μεταφορικούς δεσμούς με το Κατάρ λόγω της υποστήριξής του προς εξτρεμιστικές ομάδες.
Το μποϊκοτάζ έχει επιπτώσεις στην οικονομία του μικρού εμιράτου. Έχει επίσης ρίξει σκιές στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου έξι χωρών που αποτελείται από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν.
Τα τελευταία τρία χρόνια, το Κουβέιτ έχει επιδιώξει να εκτονώσει την κρίση χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής. Το Κουβέιτ ανανέωσε πρόσφατα τις προσπάθειές του.
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Σέιχ Αχμάντ Νάσερ Αλ Σάμπα επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, όπου έδωσε μηνύματα από τον Εμίρ Σάμπ Αχ Αχμάντ Αλ Τζάμπερ στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Μπιν Αμπντούλ Αζίντ και τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Αν και το περιεχόμενο των μηνυμάτων δεν αποκαλύφθηκε, πιστεύεται ότι απευθυνόταν στην κρίση του Κόλπου.
Νωρίτερα τον Μάιο, ο υπουργός του Κουβέιτ έστειλε ένα μήνυμα από τον Εμίρ Σαμπά στον Εμίρ του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι.
Την ίδια περίοδο, ο σουλτάνος του Ομάν Χάθαμ Μπιν Ταρίκ έστειλε τον Υπουργό Εξωτερικών του, Γιουσούφ Μπιν Αλάουι, στη Ντόχα, όπου έδωσε προφορικό μήνυμα στον Εμίρ Ταμίμ. Εκείνη την εποχή, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ομάν είπε ότι το μήνυμα αντιμετώπιζε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών του Κόλπου και βασικά περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Στα τέλη του περασμένου έτους, εμφανίστηκαν σημάδια απόψυξης στον Κόλπο μετά τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν σε ένα μεγάλο τουρνουά ποδοσφαίρου στο Κατάρ.
Έλλειψη σοβαρότητας
Ωστόσο, οι ελπίδες για μια σημαντική προσέγγιση σύντομα διαλύθηκαν μετά την απουσία του εμιράτου του Κατάρ, τον Δεκέμβριο, από μια ετήσια σύνοδο κορυφής του ΣΣΚ που πραγματοποιήθηκε στο πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Αντ ‘αυτού, έστειλε τον πρωθυπουργό του εμιράτου Αμπντουλάχ Μπιν Νάσσερ Αλ Τάνι να ηγηθεί της αντιπροσωπείας του Κατάρ στη συγκέντρωση. Η εκπροσώπηση θεωρήθηκε ως ένδειξη έλλειψης σοβαρότητας εκ μέρους της Ντόχα για να θεραπεύσει τη ρήξη με τους γείτονές της.
Το μακροχρόνιο ρήγμα αποτελεί μια «άνευ προηγουμένου» πρόκληση για το ΣΣΚ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Ναγιέφ Αλ Ζατζράφ για την 39η επέτειό του.
«Η διαφωνία στον Κόλπο, που πλησιάζει το τρίτο έτος της, αποτελεί πρόκληση για την πορεία του ΣΣΚ και αντιπροσωπεύει μια κοινή ανησυχία για όλες τις χώρες του συμβουλίου», πρόσθεσε.
«Υπάρχει μια μεγάλη πεποίθηση, Θεού θέλοντος, ότι αυτή η διαφορά θα αντιμετωπιστεί εντός του Κόλπου», πρόσθεσε προφανώς αναφερόμενος στις προσπάθειες του Κουβέιτ και του Ομάν.
Το μπλοκ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει επανειλημμένα ανακοινώσει μια σειρά προϋποθέσεων για την επιδιόρθωση των σχέσεων με τη Ντόχα. Τα αιτήματα περιλαμβάνουν τη διακοπή των σχέσεων του Κατάρ με μαχητικές και τρομοκρατικές ομάδες, τη μείωση των σχέσεων με το Ιράν και το κλείσιμο του πρακτορείου ειδήσεων Al Jazeera, που θεωρείται ως φερέφωνο της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Το Κατάρ αρνήθηκε τους όρους, λέγοντας ότι παραβιάζουν την κυριαρχία του.