Νεκροί από κατάρρευση σχολείου στο Βέλγιο

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Πέντε οικοδόμοι εντοπίστηκαν νεκροί σε υπό κατασκευή σχολείο στην Αμβέρσα Βελγίου, μια μέρα μετά την κατάρρευση πτέρυγας του οικοδομήματος. Άλλοι εννέα εργάτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι οκτώ παραμένουν νοσηλευόμενοι. Πολλά τα ερωτήματα για την τραγωδία, αλλά και για το τι θα συνέβαινε αν η κατάρρευση σημειωνόταν μετά την παράδοση του κτιρίου και πλέον μέσα έκαναν μάθημα δεκάδες παιδιά.

Οι σοροί άλλων δύο οικοδόμων, που αρχικά είχαν αναφερθεί ως αγνοούμενοι, ανασύρθηκαν από τα ερείπια, γεγονός που σημαίνει πως όλα τα θύματα (πέντε συνολικά) εντοπίστηκαν. Ο Βέλγος βασιλιάς Φίλιππος και ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο επισκέφτηκαν χθες το σημείο του δυστυχήματος. Μεταξύ των εργατών ήταν πολλοί αλλοδαποί, όπως Πολωνοί, Ρουμάνοι και Πορτογάλοι που απασχολούνταν σε υπεργολάβο της κατασκευαστικής Democo. Η Democo έχει γραφεία στην Πολωνία και στην Πορτογαλία, αλλά την ίδρυσε Βέλγος και έχει οκτώ θυγατρικές. Την ίδρυσε, συγκεκριμένα, ο Σίριλ Ντεμότ, που πέθανε προ δεκαετίας και τώρα την διοικούν οι γιοι του Φίλιπ και Μισέλ Ντεμότ.

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι «όλοι οι εργαζόμενοι είναι συντετριμμένοι. Τώρα που οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έκαναν ό,τι μπορούσαν, μια πλήρης έρευνα θα ξεκινήσει για να καθοριστούν τα αίτια του δυστυχήματος». Η κατασκευαστική εταιρεία έχει χτίσει, μεταξύ άλλων, την τελευταία τριακονταετία 16 σχολεία, 6 συγκροτήματα γραφείων, 4 ξενοδοχεία, ένα καζίνο, υπόστεγα αεροδρομίων, συγκροτήματα πολυκατοικιών.

Στο συγκεκριμένο έργο θα στεγάζονταν δύο δημοτικά σχολεία για 480 παιδιά. Επίσης οικοδομείτο αθλητικός χώρος που θα ήταν προς χρήση από τους μαθητές στη διάρκεια των μαθημάτων αλλά και από τους κατοίκους της περιοχής τις ώρες που δεν θα λειτουργούσε το σχολείο. Δεν είναι ακόμα σαφές ποιο τμήμα κατέρρευσε. Η εταιρεία πάντως ήταν πολύ υπερήφανη μέχρι τώρα για τα αρχιτεκτονικά σχέδια που τα πρόβαλε στην σελίδα της ως πρωτοπόρα.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι