Νεκροί ο Ιμπραχίμ Ακίλ και 10 διοικητές της Χεζμπολάχ – “Σχεδίαζαν νέα 7η Οκτωβρίου” λέει το Ισραήλ

Υπό πίεση η Χεζμπολάχ λέει το Ισραήλ – Για ανοιχτή μάχη μιλά η οργάνωση
epaselect epa11616181 People and emergency personnel gather in front of a damaged building after an Israeli military strike, in Beirut, Lebanon, 20 September 2024. At least eight people were killed and dozens injured in the attack, which targeted the southern suburb of Beirut, according to the Lebanese Ministry of Health. The Israeli military stated on 20 September that it conducted a 'targeted strike' in Beirut, claiming that the 'Hezbollah Commanders we eliminated today' had been planning attacks on northern areas of Israel. EPA/WAEL HAMZEH

Το νούμερο δύο του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ καθώς και άλλοι δέκα κορυφαίοι αξιωματούχοι της, σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότια συνοικία της Βηρυτού. Από το χτύπημα ανασύρθηκαν τουλάχιστον 14 νεκροί ενώ συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν σημαντικό στέλεχός της, τον Ιμπραήμ Ακίλ, μερικές ώρες αφού είχε κάνει τη σχετική ανακοίνωση το ισραηλινό γενικό επιτελείο. Ο Ιμπραήμ Ακίλ, «από τους μεγάλους ηγέτες μας», σκοτώθηκε «στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», μία ορολογία που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ όταν αναφέρεται στα θύματα ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Οι στόχοι του Ισραήλ είναι ξεκάθαροι και οι ενέργειές του μιλούν από μόνες τους» ήταν η σύντομη δήλωση στην οποία προέβη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο αρχηγός του Ισραηλινού επιτελείου, Χερζί Χαλεβί δήλωσε στο στρατιωτικό Συμβούλιο ότι «οι διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώσαμε σήμερα, σχεδίαζαν την «7η Οκτωβρίου» στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ για χρόνια. Τους φτάσαμε και θα φτάσουμε σε όποιον απειλεί την ασφάλεια των πολιτών του κράτους του Ισραήλ».

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μοιάζει πλέον να μεταφέρεται στον Λίβανο, να επικεντρώνεται στη σιιτική παράταξη-σύμμαχό της.

Η επιδρομή χαρακτηρίζεται νέο σκληρό χτύπημα για τη Χεζμπολάχ, μετά τη σειρά φονικών εκρήξεων, που αποδίδονται στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες από το κίνημα, παγιδευμένων συσκευών επικοινωνίας. «Πολύ ανήσυχος», ο ΟΗΕ κάλεσε χθες σε «αποκλιμάκωση» και στη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Σημειώνεται ότι ο Ακίλ είναι το δεύτερο κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ που σκοτώνεται σε ισραηλινό βομβαρδισμό αφότου η οργάνωση άνοιξε μέτωπο στα σύνορα Λιβάνου Ισραήλ πριν από σχεδόν έναν χρόνο, για να υποστηρίξει τη Χαμάς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx