Νεκρός ο Αλεξέι Ναβάλνι

Νεκρός ο Αλεξέι Ναβάλνι

Τον αιφνίδιο θάνατο του 47χρονου φυλακισμένου αντιφρονούντα πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι και σκληρού επικριτική του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές, όπως μεταδίδει το Ria Novosti.

«Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο κατάδικος ένιωσε αδιαθεσία μετά από περίπατο στην αυλή και έχασε σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Οι ιατροί προσέτρεξαν αμέσως και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης. Έγιναν όλα τα απαραίτητα για την ανάνηψη του Ναβάλνι, αλλά δεν έφεραν αποτέλεσμα. Οι γιατροί του τμήματος επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του καταδικασθέντος. Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται», αναφέρει η ανακοίνωση.

Για την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε πως δεν έχει πληροφορίες για τα αίτια της ξαφνικής κατάρρευσης και του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.  Παράλληλα, έγινε γνωστό πως ενημερώθηκε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν στους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.

Ο Ναβάλνι ήταν αντιπολιτευόμενος νομικός και οικονομολόγος, ο  οποίος συνέστησε πολιτική οργάνωση που κατήγγειλε συστηματικά την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για διαφθορά. Συνελήφθη και καταδικάσθηκε το 2022 για απάτη, κάτι που ο ίδιος κατήγγειλε ως πολιτική δίωξη. Η κατηγορία ήταν ότι υπεξαίρεσε ποσά που έδιναν πολίτες στην ΜΚΟ που είχε ιδρύσει.

Προτού φυλακισθεί, ενώ ταξίδευε τον Αύγουστο του 2020 αεροπορικά είχε νοσήσει βαριά και στη Γερμανία όπου διακομίσθηκε, διαπίστωσαν την ύπαρξη δηλητηρίου στον οργανισμό του. Ήταν αποκαταστάθηκε η υγεία του και επέστρεψε στη Ρωσία, δικάσθηκε και καταδικάσθηκε. Ο ίδιος υποστήριζε ότι του έδωσαν την τοξική ουσία νόβιτσοκ πράκτορες της ρωσικής κυβέρνησης.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι