Νέο γεωτρύπανο για την Τουρκία

Νέο γεωτρύπανο για την Τουρκία

Η εφημερίδα Yeni Safak αποκαλύπτει το σχέδιο της Τουρκίας να αγοράσει από τη Νότιο Κορέα ένα νέο γεωτρύπανο. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για συζητήσεις της χώρας και με νορβηγική εταιρία, που όμως δεν προχώρησαν λόγω φόβων της εταιρίας για ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να ανέκυπταν, εάν η Άγκυρα το χρησιμοποιούσε για γεωτρήσεις στην περιοχή της Μεσογείου.

Το πλοίο που σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι έβδομης γενιάς θα προμηθεύσουν τελικά οι Νοτιοκορεάτες που δεν μοιάζει να έχουν κάποιο πρόβλημα για το αν θα βρεθεί στη Μαύρη Θάλασσα ή τη Μεσόγειο. Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι στόχος της Άγκυρας είναι να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα για φυσικό αέριο, αλλά δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να κατευθυνθεί προς την Ανατολική Μεσόγειο εάν Ελλάδα και Κύπρος αυξήσουν την “ένταση”.

Παράλληλα, στα τουρκικά Μέσα είναι πολλά πλέον τα δημοσιεύματα που εκφράζουν δυσφορία για την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη, την οποίο ερμηνεύουν ως κοινό μήνυμα Ελλάδας και ΗΠΑ προς την Τουρκία. Συνεχίζονται δε κανονικά οι αναφορές σε “τουρκική” μειονότητα στη Θράκη, ενώ ενόχληση φάνηκε να προκαλεί και η συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου στη σύνοδο για τη Λιβύη στο Παρίσι. Τέλος ανησυχία προκαλεί και η επερχόμενη μεταφορά αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα, φαίνεται να μεταφέρονται 1.200 άρματα μάχης και περί των 100 επιθετικών ελικόπτερων, τα οποία θα βρεθούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εντός των επόμενων ημερών, σε απόσταση 35 χλμ από τουρκικά εδάφη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι