Νέο κόμμα από τον αντίπαλο του Ερντογάν στις προεδρικές – Της “Γαλάζιας πατρίδας” κι αυτός

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Ο πρώην αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2018 (είχε λάβει 30,6% έναντι 52,6% του Ερντογάν) παραιτήθηκε σήμερα από το κύριο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης για να ιδρύσει έναν νέο σχηματισμό.

«Θα δημιουργήσουμε μια Τουρκία ελεύθερη, που να μην φοβάται να μιλά», δήλωσε ο Μουχαρέμ Ιντζέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία επέκρινε τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση και κυρίως το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στο οποίο έως τώρα ανήκε. «Εμείς δεν θα ζητάμε την άδεια των ΗΠΑ για να μιλήσουμε. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν καταλαβαίνει τη σημασία της εξωτερικής πολιτικής και λένε μερικοί “τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη;” Η κυβέρνηση κάνει λάθη μα και η αντιπολίτευση δεν έχει αντιπρόταση σωστή», είπε.

Ο Ιντζέ εκπροσωπεί την εθνικιστική πτέρυγα του CHP και τους τελευταίους μήνες ασκούσε διαρκώς κριτική εναντίον του κόμματος «ότι δεν διευθύνεται με δημοκρατικό τρόπο». Το κατηγορουσε και για τη στάση του στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν». Ο Ιντζέ ανακοίνωσε πως τρεις βουλευτές που είχαν παραιτηθεί στα τέλη Ιανουαρίου από το CHP εντάχθηκαν στον νέο σχηματισμό του, η ονομασία του οποίου πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Είναι 58 ετών και οι παππούδες του γεννήθηκαν στην Δράμα. Σπούδασε φυσικός. Εργάσθηκε ως καθηγητής και μετέπειτα διευθυντής σχολείου. Εν συνεχεία έγινε εκπρόσωπος Τύπου του αθλητικού ομίλου Yalovaspor. Εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Σκέψης του Ατατούρκ. Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο.
Στη πολιτική ήταν σφοδρά επικριτικός προς τον Ερντογάν με τον οποίο πάντως μοιάζει σε πολλά. Στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα προσπάθησε να εκλεγεί και πρόεδρος με αντίπαλο τον Κιλιντζίρογλου το 2018, αλλά έχασε λαμβάνοντας 447 ψήφους έναντι 790 του Κιλιντζίρογλου. Εν συνεπεία άρχισε να ψιθυρίζεται ότι θα ίδρυε δικό του κόμμα, πιθανόν με την ονομασία “Εθνικό Κόμμα”. Ανακοίνωσε ότι αποχωρεί στις 31 Ιανουαρίου και παραιτήθηκε σήμερα επισήμως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι