Νέο βέτο Βουλγαρίας στην ΕΕ: «Η “μακεδονική” γλώσσα είναι βουλγαρική»

Νέα μεταπτυχιακά από τη Σχολή Ευελπίδων και το Πολυτεχνείο Κρήτης

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δεν αναμένει ότι η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη θα εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη “Βόρεια Μακεδονία” γιατί όπως δήλωσε σήμερα, η Βουλγαρία δεν έχει καμφθεί.

«Δυστυχώς προς το παρόν τα μηνύματα δεν είναι καλά», δήλωσε σε εκδήλωση του πολιτικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο –εκδήλωση κατά την οποία βραβεύθηκε ο ΖόρανΖάεφ. Ο Μάας είπε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να εργάζεται «σκληρά» προς αυτή την κατεύθυνση, «όπως και όλες τις τελευταίες ημέρες.» Το ζήτημα δεν είναι αν, αλλά πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, επέμεινε  ο  Μάας.

Η απόφαση για την έναρξή τους έχει ληφθεί τον Μάρτιο και «όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να τηρήσουν τς δεσμεύσεις τους.» Παράλληλα έκανε έκκληση στον Ζόραν Ζάεφ να συνεχίσει τις «προσπάθειες, να αναπτύξει μαζί με τη Βουλγαρία μια θετική ατζέντα». Το τελευταίο διάστημα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Χάικο Μάας επιδίωξαν να κάμψουν την άρνηση της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία δεν υποχωρεί

Την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κατερίνα Ζαχαρίεβα επανέλαβε για ακόμη μια φορά το βέτο της χώρας της στην έναρξη διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία επικαλούμενη επίμαχα γλωσσικά και ιστορικά ζητήματα των δύο πλευρών που δεν έχουν επιλυθεί.

Μεταξύ άλλων η Βουλγαρία δεν δέχεται «Μακεδονική» γλώσσα στα ευρωπαϊκά έγγραφα, και ζητεί από τη γειτονική χώρα να αναγνωρίσει ότι το έθνος και η γλώσσα έχουν βουλγαρικές ρίζες και να θέσει τέλος στην «αντιβουλγαρική ρητορική, να απαλείψει από τα σχολικά βιβλία ιστορίας απαξιωτικούς όρους για τη Βουλγαρία και να αποκαταστήσει ιστορικά γεγονότα». Ο Ζάεφ από πλευράς του επιμένει ότι η ταυτότητα και γλώσσα δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Βράβευση Ζάεφ  και για τις Πρέσπες

Οι δηλώσεις Ζάεφ και Μάας έγιναν στο πλαίσιο ομιλιών τους στην τελετή του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ, κατά την οποία απονεμήθηκε το ετήσιο Βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Με το βραβείο του πολιτικού ιδρύματος (το οποίο πρόσκειται στους Σοσιαλδημοκράτες) διακρίνονται από το 1994 άτομα ή οργανώσεις «που έχουν συνεισφέρει στα ανθρώπινα δικαιώματα με έναν αξιέπαινο τρόπο.»

Ο Ζόραν Ζάεφ τιμήθηκε για το ρόλο του στην «Πολύχρωμη Επανάσταση» ενάντια στη διαφθορά στη χώρα του και υπέρ του εκδημοκρατισμού, όπως και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, «με την οποία έληξε μια διένεξη 27 ετών με την Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

Ένθερμο εγκώμιο Πρεσπών από τον Μάας

Πλέκοντας το εγκώμιο του Ζόραν Ζάεφ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τον χαρακτήρισε «ελπίδα μιας γενιάς που είχε χορτάσει τον εθνικισμό και μια πολιτική που είχε στραμμένο το βλέμμα περισσότερο προς τα πίσω παρά προς το μέλλον». Και συμπλήρωσε:

«Ο δρόμος που ακολούθησε ο Ζόραν Ζάεφ ούτε ήταν και ούτε είναι περίπατος, γιατί κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του αντιμετώπισε μεγάλη αντίσταση. Ενδεικτικά αναφέρω την Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ χρειάστηκε να διαπραγματευτούν νύχτες ολόκληρες. Όταν δώσανε τα χέρια στις 17 Ιουνίου 2018 στις Πρέσπες, οι πάντες μπορούσαν να δουν ότι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα κατάφερε ο Ζόραν Ζάεφ να ακολουθήσει το δρόμο του συμβιβασμού, της ειρήνης και του αλληλοσεβασμού, και, κατά συνέπεια, έναν πράγματι ευρωπαϊκό δρόμο

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι