Νέοι κανόνες ελέγχου στα χερσαία σύνορα – Τα πλαστά τεστ από την Αλβανία

Δεκαεξάχρονος σκοτώνει κατά λάθος τον θείο του στο κυνήγι

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός, νέοι κανόνες ισχύουν από την Παρασκευή το πρωί στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας. Ακόμη το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής είναι κλειστό από χθες το πρωί.

Από τον Προμαχώνα εισέρχονται Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται στους ιδιώτες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές και σε αυτή την περίπτωση διέρχονται όλο το 24ωρο.

Επιπρόσθετα, οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Αλβανία, μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα, στους χώρους που έχουν δηλώσει κατά την συμπλήρωση του PLF τους.

Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση και σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο. Τέλος, το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοιχτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το εικοσιτετράωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Δηλώσεις Χαρδαλιά

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στη χώρα εξακολουθεί να απαιτείται PLF και η επίδειξη αρνητικού τεστ PCR το οποίο να έχει διεξαχθεί μέχρι και 72 ώρες πριν, ενώ πλέον όλοι οι εισερχόμενοι υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για να επαληθευτεί η ορθότητα του τεστ. Επιπλέον, στους οδηγούς των εμπορευματικών μεταφορών θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, οι έλεγχοι εντατικοποιούνται ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε κάποιες περιοχές. Σταθερή παραμένει η έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς «όσο πιο συνεπείς είμαστε στην εφαρμογή τους, τόσο πιο γρήγορα θα αποδώσουν».

Το σκάνδαλο των πλαστών τεστ

Η Κρυσταλλοπηγή, η δεύτερη σε κίνηση –μετά την Κακαβιά- συνοριακή διάβαση με την Αλβανία, έκλεισε ερμητικά τις πόρτες της από τις 6 τα ξημερώματα, μετά το σάλο που ξέσπασε στη γειτονική χώρα από τις αποκαλύψεις για Αλβανούς μετανάστες που έφταναν στην Ελλάδα με “διαβατήριο” πλαστογραφημένα τεστ Covid-19. Έστω κι αργά οι Ελληνικές αρχές σφράγισαν τα σύνορα στην Φλώρινα που από τις 18 Αυγούστου παρέμεναν ανοιχτά κι απ’ ότι φαίνεται σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα.

Και αυτό επειδή στην Κρυσταλλοπηγή δεν υπάρχει κλιμάκιο Ελλήνων γιατρών που επί τόπου θα υπέβαλαν τους ταξιδιώτες σε εξέταση-τεστ, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην Κακαβιά. Έτσι, η είσοδος στην Ελλάδα, προϋπόθετε αναγκαστικά ιατρική βεβαίωση από Αλβανικό νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική.

Εμπλέκεται υποψήφια βουλευτής

Όσοι ήθελαν να μπουν σε Ελληνικό έδαφος από την Κρυσταλλοπηγή, έπρεπε απαραίτητα να καταβάλουν στη μαφία από 200-300 ευρώ κατ’ άτομο για να απελευθερωθεί η πολυπόθητη θέση και να μπει το όνομά τους, αντικαθιστώντας το εικονικό.

 

Το κύκλωμα δρούσε με έδρα την Κορυτσά, ενώ στη γειτονική χώρα ξέσπασε σάλος όταν διαπιστώθηκε πως σε ψευδεπίγραφη βεβαίωση για αρνητικό τεστ υπήρχε η υπογραφή της γιατρού Σαϊμίρα Λάτσι, υποψήφιας βουλευτού με το κόμμα του Ιλίρ Μέτα, σημερινού προέδρου της Αλβανίας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Top Channel, η γιατρός διεγράφη από τα μητρώα του κόμματος, αν και η ίδια αναφέρει πως πλαστογραφήθηκε η σφραγίδα και η υπογραφή της. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες τα Τίρανα θεωρούν πως η μαφία μέσα σε τρεις μήνες “έκλεισε” περίπου 9.000 θέσεις από την ανοιχτή πλατφόρμα της Ελληνικής πολιτικής προστασίας ενώ είναι άγνωστο πόσοι απ’ αυτούς έφεραν στην Ελλάδα και τον ιό από τον οποίο ίσως να είχαν προσβληθεί.Τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή –εκτός απροόπτου- θα ανοίξουν ξανά στις 4 Δεκεμβρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι