Νέοι βομβαρδισμοί Άσαντ στη Ιντλίμπ… τέλος εκεχειρίας

Νέοι βομβαρδισμοί Άσαντ στη Ιντλίμπ… τέλος εκεχειρίας

Έπειτα από μόλις τέσσερις ημέρες κατάπαυσης του πυρός, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ξανάρχισαν να πλήττουν περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές, αφού έκαναν λόγο για θύματα όταν βλήμα έπληξε βάση των δυνάμεων της Ρωσίας, του ισχυρότερου συμμάχου της Δαμασκού, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Ιντλίμπ καθώς και τομείς των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας βρίσκονται στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας του δικτύου της Αλ Κάιντα) και παραμένουν εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία.

Το βράδυ της Πέμπτης η Δαμασκός ανακοίνωσε την κήρυξη εκεχειρίας στην περιοχή αυτή, έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες καθημερινών βομβαρδισμών, πρωτίστως από τη συριακή και τη ρωσική πολεμική αεροπορία, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 790 άμαχους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κι έχουν εκτοπίσει πάνω από 400.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε χθες Δευτέρα ότι συριακά και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη επανέλαβαν τις επιδρομές τους σε πολλές πόλεις και κοινότητες της περιοχής, ανάμεσά τους στη Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, και στη Λατάμνε, στο βόρειο τμήμα της Χάμας.

Κατά την ίδια ΜΚΟ, 4 άμαχοι σκοτώθηκαν όταν αυτοσχέδιες βόμβες, τα λεγόμενα «βαρέλια με εκρηκτικά», έπληξαν κτίρια στην πόλη Μούρεκ, στο βόρειο τμήμα της Χάμας. Επρόκειτο για τα πρώτα θύματα μεταξύ των αμάχων από την επανέναρξη των βομβαρδισμών στην Ιντλίμπ. Συνολικά έγιναν πάνω από 60 πλήγματα.

«Επιθέσεις»

Λίγο πριν από την επανέναρξη των βομβαρδισμών, συριακά κρατικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε πυρά πυροβολικού που έπληξαν την αεροπορική βάση Χμάιμιμ, στην επαρχία της Λαττάκειας, που γειτονεύει με την Ιντλίμπ.

«Στις 15:30 τρομοκρατικές οργανώσεις στοχοθέτησαν την περιοχή όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση Χμάιμιμ, προκαλώντας μεγάλες ανθρώπινες και υλικές απώλειες», δήλωσε πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό στο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το καθεστώς της Δαμασκού αποκαλεί τζιχαντιστές και αντάρτες «τρομοκρατικές οργανώσεις» χωρίς να κάνει διάκριση. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από την πλευρά του, έκανε λόγο περί εκτόξευσης «τριών ρουκετών» προς την κατεύθυνση της βάσης, που πάντως δεν προκάλεσαν υλικές ζημιές ή θύματα σε αυτή, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Όμως τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ρουκέτες έπεσαν σε κοινότητα σε μικρή απόσταση από τη βάση, πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, που επικαλέστηκε πληροφορίες από τις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο συριακός στρατός ανήγγειλε κατόπιν ότι θα ξανάρχιζε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να «απαντήσει στις επιθέσεις του εχθρού».

Μολονότι οι αεροπορικές επιδρομές ανεστάλησαν πλήρως αφότου ανακοινώθηκε η εκεχειρία, οι ανταλλαγές πυρών και βολών του πυροβολικού συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, ο ένας στα εδάφη που ελέγχουν κυβερνητικά στρατεύματα, ο άλλος σε περιοχές που κατέχουν οι τζιχαντιστές. «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία αρνήθηκαν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και διεξήγαγαν πολλές επιθέσεις εναντίον αμάχων», ανέφερε ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

«Καμιά ελπίδα»

Την Πέμπτη η Δαμασκός είχε προειδοποιήσει πως η εκεχειρία θα συνέχιζε να εφαρμόζεται μόνο εάν τηρούνταν οι όροι της συμφωνίας που συνήφθη τον Σεπτέμβριο του 2018 ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην περιοχή της Ιντλίμπ, που θα είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε τζιχαντιστική παρουσία.

Η συμφωνία με σκοπό να διαχωριστούν οι περιοχές που κατέχουν οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες από εκείνες που έχουν ανακτηθεί από το συριακό καθεστώς όριζε ρητώς ότι οι τζιχαντιστές θα έπρεπε να αποχωρήσουν από την ουδέτερη ζώνη.

Ο επικεφαλής της ΧΤΣ, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, τόνισε το Σάββατο ότι δεν θα γινόταν καμία αποχώρηση των μαχητών της οργάνωσής του από την ουδέτερη ζώνη στην Ιντλίμπ. «Δεν θα αποσυρθούμε ποτέ από την περιοχή», επέμεινε ο αλ Τζουλάνι. Τις τελευταίες ημέρες ειδικοί και κάτοικοι εξέφραζαν τον σκεπτικισμό τους για το πόσο θα διαρκούσε αυτή η κατάπαυση του πυρός, καθώς πολλές άλλες εκεχειρίες που κηρύχθηκαν κατέρρευσαν.

Ορισμένοι κάτοικοι, που είχαν φύγει για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς, απλά επωφελήθηκαν από την κατάπαυση του πυρός για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως ο Αμπού Αμπντάλα και η οικογένειά του, που γύρισαν στη Χαν Σεϊχούν για να βρουν το σπίτι τους συντρίμμια. «Δεν είχαμε καμία ελπίδα» ότι θα μπορούσε να κατοικηθεί το σπίτι, είπε. Ο σκοπός ήταν «να βρούμε κάποια είδη και κάποια ενθύμια που είχαμε αφήσει πίσω».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Δαμασκός μπόρεσε να ανακτήσει τον έλεγχο σε πάνω από το 60% της συριακής επικράτειας, χάρη στην υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Ο πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx